Zemlje Evropske unije već dugo rade na mjerama štednje odnosno racionalizacije trošenja energije. Primjera radi, njemački ministar privrede/gospodarstva Robert Habeck najavio je polovinom augusta nove propise koji će se odnositi na uštedu energije zbog bojazni od nestašica, a posljedica su zastoja u isporuci ruskog plina zbog rata u Ukrajini. Ministarstvo privrede/gospodarstva planira uvesti i dodatne mjere koje se odnose na energetsku potrošnju i učinkovitost u saradnji i koordinaciji s ostalim ministarstvima. Za ove je mjere predviđeno početno razdoblje od šest mjeseci. Grijanje će u javnim zgradama biti dopušteno na maksimalno 19 stepeni Celzija, zgrade i spomenici više neće biti osvijetljeni noću, a ni reklamni panoi neće biti osvijetljeni, rekao je Habeck za list SZ.
Prošle sedmice je i Vlada FBiH prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o donošenju Smjernica za smanjenje potrošnje energije i energenata u FBiH, kojom se upozorava na važnost promjene ponašanja i racionalnog korištenja energije i energenata. Ovo su interventne smjernice sačinjene po uzoru na paket dokumenata Evropske komisije od 20.7.2022. godine, te plana REPower Evropske unije.
Kratkoročne i dugoročne mjere
Smjernice se sastoje od mjera koje mogu preduzeti građani, javni sektor, preduzetnici i energetski subjekti, a po karakteru mogu biti kratkoročne i dugoročne mjere.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju