Udruženje za zaštitu humanih, intelektualnih i kulturnih vrijednosti „Zjenica“ iz Zenice, osnovano je 2016. godine s ciljem da promoviše i afirmiše kulturu Bosne i Hercegovine, a naročito kulturnu baštinu kao jedan od temeljnih segmenata kulturnog identiteta svakog društva.
Trenutno broje oko 20 članova
Na čelu Udruženja se trenutno nalazi zenički historičar Mirza Džananović, te okuplja oko 20 članova. „Iako je od samog starta fokus našeg djelovanja na Zenici, odnosno njenoj historiji i kulturi, u principu konačni cilj jeste promovisati afirmisati kulturu cijele Bosne i Hercegovine. U skladu s tim, nastojali smo razviti širok spektar aktivnosti u vidu organizacije radionica, izložbi, istraživačkih projekata, promocija knjiga, a ono na šta smo posebno ponosni jeste naša izdavačka djelatnost. Do sada smo objavili niz kako naučnih i stručnih publikacija, tako i vrijednih književnih djela, a posebno ističemo knjigu prof. dr. Saliha Jalimama „Kulin, veliki ban Bosne“, zatim knjigu još jednog zeničkog historičara Mirze Džananovića „Grad u dimnjacima – urbanizacija Zenice od 1945. do 1990. godine“, kao i knjige poznatih zeničkih književnika, Alije Hodžića sa zbirkom aforizama „Krivo ogledalo“, te „Mramorje – govor bosanskih duša“ Senada Pašića“, kaže Džananović napominjući da se Udruženje „Zjenica“, osim kao izdavač svih pomenutih publikacija, pojavila i kao organizator promocija istih djela što je ostavilo traga na zeničkoj kulturnoj sceni. Partner svih tih događaja bila je „Naša riječ“.
Saradnja sa drugim organizacijama
Osim bogate izdavačke djelatnosti, u partnerstvu sa drugim organizacijama realizovali su i niz drugih aktivnosti poput projekta „Mapiranje industrijske baštine Grada Zenica“ koji je predstavljen javnosti krajem 2019. godine. „Tada smo zajedno sa Projektnim timom Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici i UG „Naša djeca“ iz Zenice, a uz finansijsku podršku Grada Zenice i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK identificirali najvažnije i najreprezentativnije industrijske objekte u Zenici, a koji imaju potencijal za prenamjenu, revitalizaciju i u konačnici uključivanje u turističku ponudu našeg grada. Naredne 2020. godine, uz finansijsku podršku Grada Zenice, realizovali smo projekat „Ekološki identitet Zenice“ čiji je cilj bio analizirati i predstaviti sveukupnu ekološku situaciju u Zenici, od niza deponija, manjih i većih, u gradu i okolini do oblika masovnog zagađenja poput polucije zraka i vodenih tokova. Prošle godine smo bili partneri Katedri za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici u relizaciji projekta izrade „Strategije kulturne politike Zeničko-dobojskog kantona 2021-2027. godina“ koji je također uspješno okončan, a sam dokument je nedavno izašao iz štampe“, ističe Džananović. Udruženje „Zjenica“ dalo je doprinos i u radu sa osobama sa invaliditetom kroz organizaciju kreativnih radionica, stručnih edukacija i drugih oblika podrške ovoj populaciji, a koliko je to bilo moguće u okviru osnovne djelatnosti samog Udruženja.