Za razliku od okupljanja radnika Željezare Zenica prije četiri godine, koja su obilježena neizvjesnošću, protestima i blokadama ulica, u petak su se okupili ispred Direkcije i obilježili vrijedan jubilej – 130 godina od osnivanja zeničke Željezare. Iako u stečaju, radnici Željezare Zenica su optimistični i vjeruju da njihovo preduzeće može i treba opstati.
Rođendanska torta i optimizam
„Ovo je rođendanska torta naše Željezare, majke bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, a Zenice pogotovo. Ovim smo pokazali da Željezara, ipak, može opstati. Nije malo slaviti 130. rođendan. Ovim putem ću pozvati i Vladu FBiH, našeg vlasnika, da ima sluha za nas i ne dozvole da se ovo ime ugasi. Mi smo živi primjer i dokaz da Željezara može opstati“, kazao je Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica, dodajući da je trenutno oko 80 zaposlenih radnika. Napomenuo je da Željezara Zenica raspolaže imovinom vrijednom oko 120 miliona KM, te da vjeruje da bi, pored Kovane galanterije, mogli proširiti svoju djelatnost, te upošljavati oko 150 radnika. S druge strane, uvezivanje staža za željezarce i dalje je prioritet. „Vlada FBiH svake godine raspiše javni poziv, na koje se mi redovno javljamo. Oni uvežu PIO/MIO, a mi od prodaje uvežemo zdravstvo i ostale doprinose. Ide to svojim tokom, mada bi moglo i bolje“, mišljenja je Halilović.
Ovo preduzeće, nad kojim je 2018. godine proglašen stečajni postupak, obnovilo je, u septembru prošle godine, proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, čime žele pokazati da stečaj ne mora značiti i kraj preduzeća. „Trenutno nas je četvero zaposleno, ali smo planirali da angažujemo još naših radnika. Proizvode nudimo i firmama i pojednicima, a bavimo se izradom ograda, kapija, balkonskih ograda, dvorišnih kapija… Nadamo se da ćemo pronaći svoje mjesto na tržištu“, kaže Zenaida Ljevaković, rukovodilac radne jedinice Kovana galanterija.
Vedad Ćatović, uposlenik zeničke Željezare još od 1993. godine, vjeruje da ovo preduzeće, u skorijoj budućnosti, ima perspektivu. „Kada je preduzeće prešlo u stečaj, ispočetka smo se svi nadali da za ovu firmu ne postoji neka dugotrajna nada, međutim, već četiri godine su prošle otkako je nad Željezarom otvoren stečajni postupak, i mi danas imamo oko 80 zaposlenih. Redovno, uz pomoć Vlade, izmirujemo doprinose i penzionišemo sve one radnike koje steknu uslove za penzionisanje, redovne isplaćujemo i svoje plate uz sve obavezujuće doprinose prema državi, tako da se nadam da bi Željezara Zenica, i u neko skorije vrijeme, mogla nastaviti sa ovakvim tempom“, kaže Čatović.
Stečaj nije kraj…
Predsjednik Sindikata metalaca ZDK, Kenan Mujkanović ističe da je stečaj Željezari Zenica donio, prije svega, deblokiran račun i uslove da nastave poslovati, za razliku od 90% firmi koje su završile u stečaju i likvidaciji, sa radnicima koji su ostali bez uvezanog staža, bez riješenog radnog, pravnog i materijalnog statusa. „Stečaj za Željezaru Zenica nije značio kraj i to je ono što je najbitnije. I prodaja imovine ide svojim tokom. Pozitivna je presuda Općinskog suda vezano za Stacionar, koji je vraćen Željezari Zenica, čeka se presuda Kantonalnog suda. Prema informacijama koje imamo, u pozitivnom smjeru ide i postupak u Sarajevu, po tužbi za 50,4 miliona KM, protiv Vlade FBiH“, kazao je Mujkanović, ističući da, ako se to pozitivno riješi, Željezara Zenica ima sve preduslove da se ovaj postupak pozitivno okonča, da preduzeće sanira sve dugove, uveže staž radnicima i da firma nastavi da radi, a radnici zarađuju svoju platu.