Otkupna cijena malina, kako su to proizvođači očekivali, i dalje raste. Sredinom juna bila je nešto viša od 4 KM, a sada je prešla šest maraka. Nažalost, dvije loše godine, posebno 2017. i 2018., kada je otkupna cijena maline bila tek nešto iznad marke, dovele su do toga da su mnogi malinari uništili svoje zasade, a oni koji su bili uporni, čini se, došli su na svoje. Možda visoka otkupna cijena maline neke i motiviše da se vrate ovoj unosnoj proizvodnji.
Smanjuje se broj malinara
Na maglajskom području nekada je pod malinjacima bilo i više od 300 dunuma, sada je zasada puno manje, a održalo se do 70 proizvođača. Salih Mujanović je u prošloj godini sa oko 6 dunuma imao do 7 tona maline i kupine. „Visoke otkupne cijene prije nekoliko godina uslovile su ekspanziju malinarstva. Nažalost, desile su nam se loše godine, a cijena maline bila je između 1,30 do 1,40 KM, u zavisnosti od sorte. Izubljeno je dosta zasada, a to nije karakteristično samo za Bosnu i Hercegovinu nego i susjednu Srbiju. Sada, kada ponovno rastu otkupne cijene za malinu, nema interesa za podizanje novih zasada. Ipak, rekordno visoke cijene otkupa možda neke motivišu da krenu sa podizanjem malinjaka“, priča nam malinar Mujanović koji je prošle godine sa oko šest dunuma imao do sedam tona maline i kupine. Pitali smo ga, šta su razlozi ovako visoke otkupne cijene maline? „Razloga je više. Globalno je manje zasada maline, ove godine imamo dobru cijenu, ali i situaciju koja nam ne ide u prilog. Ove godine to je suša. Imali smo nikada topliji juni i bez padavina, baš u vrijeme kada malina zri i kada joj treba kiše. Bojim se da je na nekim područjima stradala i polovina roda“, priča nam Mujanović. Pored maline, Mujanović uzgaja i kupinu. „Cijena kupine je nešto niža u odnosu na malinu. A kupina je je lakša za rad i održavanje. Ja lično ove godine očekujem do pet tona maline i kupine“, dodao je.
Podrška poljoprivrednim proizvođačima
Svaka podrška malinarima je dobro došla, od Općine do Kantona, poručio je Mujanović. „Općina Maglaj ima predviđene poticaje za malinare, Zeničko-dobojski kanton kao najveći proizovđač maline u BiH redovno podržava malinare. Nadam se da će nas podržati i ove godine, iako imamo dobru godinu što se tiče cijena ali će zbog suše prinosi biti manji. Podrška daje nadu da će i u lošim godinama proizvođači imati kakvu-takvu pomoć vlasti. U ovo vrijeme žao mi je naših domaćih potrošača jer za njih je cijena maline povisoka. Nekada je bila i po 2,50 za kilogram a sada kada nekome kažete da je gajbica 12 KM, svima je to preskupo“, rekao nam je Salih Mujanović čija malina završi na tržištu Zapadne Evrope ali i Turske.