U Gradskoj biblioteci Zenica protekle sedmice održana je promocija knjige „Rat i mir u Nagorno-Karabahu“ autora Adisa Deljkovića, vanjskopolitičkog novinara, koja je izazvala ogroman interes ljubitelja književnosti i privukla veliki broj posjetilaca.
Rezultat televizijskih reportaža
Rat i mir u Nagorno-Karabahu je knjiga koja prikazuje najturbulentnije epohe moderne historije Azerbejdžana, od sukoba 90-ih godina do posljednjeg rata 2020. godine. „Knjiga „Rat i mir u Nagorno-Karabahu“ je, ustvari, rezultat mojih televizijskih reportaža koje sam radio u Karabahu, Bakuu, o 30 godišnjici masakra u Hodžaliju i planini koja gori. Sublimacija je svih televizijskih reportaža, međutim, ono po čemu se razlikuje knjiga od reportaža ogleda se u tome što sam u ovoj knjizi mogao iznijeti i neke svoje emocije, svoja osjećanja, pa i neke anegdote. U ovoj priči sam mogao dati neku dušu više nego što sam mogao u televzijskim reportažama. S druge strane, to mi je predstavljalo i dodatni izazov. U ovoj knjizi pišem o konfliktnoj zoni jednako ali knjige nije samo o rato već je i o miru, postratnom periodu i nevjerovatno brzoj izgradnji Nagorno-Karabaha pa sam u knjzi naveo nekoliko primjera kako su za nekoliko mjeseci stotine kilometara autoputa, međunarodni aerodrom u Fuzuliju“, kaže Deljković.
Autor je ovom knjigom želio ostaviti jedno svjedočanstvo u kojem će ostati zapisani tragovi o gradovima na putopisan način, te da je želio približiti široj publici kako bi čitaoci, kako kaže, kroz poglavlja putovali u gradove koji su danas „duhovi“ i bez stanovnika. „Veliki dio tog regiona je miniran, u gradovima vlada policijski sat i tamo su vojnici i neki radnici koji rade na obnovi tog područja. Međutim, nevjerovatna je želja stanovnika Azerbjedžana da izgrade ponovo Karabah nakon 30 godina okupacije. To su potpuno unišetna naselja i gradovi, ali Karabah ima posebnu dušu za cijeli Azerbejdžan“, poručio je Deljković.
Slična sudbina dva regiona
Prema riječima promotora Jahje Muhasilovića, profesora međunarodnih odnosa, knjiga o Nagorno-Karabahu je knjiga o sukobu koji je slabo poznat u BiH, ali koji ima ogromne geopolitičke konsekvence. „Autor je kroz vrlo čitko pisanje i praveći komparacije između onoga što se dešava u Nagorno-Karabahu i onoga što se dešava u BiH, uspio da podvuče paralele i da nam kroz pisanje putopisa pokaže koliko su dva regiona, Balkanski i Kavkaski, srodni i da dijelimo sličnu sudbinu. Ovo nije puki putopis već u sebi sadrži geopolitičke, historijske i antropološke dimenzije koje obogaćuju knjigu“, kaže Muhasilović.
Videoporukom pristunima obratio se i Erol Avdović, dopisnik iz New Yorka: „Adis u ime svih nas prepoznaje opasnost ovog tinjajućeg rata na Kavkazu i opće zamrznutih konflikta. Dovodi u vezu najmanje dva historijska iskustva važna zbog slične bosanske tragike i često neočekivane i teške predvidive geopolitike. To radi suptilno, pišući faktografski tačno ali i čitljivo, što je odlika njegovog spisateljskog stila“, poručio je, između ostalog, Avdović.