Knjiga “Ratni zločini nad djecom Zavidovića od 1992-1995. godine”, autora Mirnesa Halilovića, rezultat je višegodišnjeg naučno-empirijskog istraživačkog rada. Predstavlja autorov napor da napiše djelo kome je osnovni smisao cjelovitija i dublja spoznaja zločina koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu počinjeni nad djecom s područja općine Zavidovići.
Život izgubilo 13 dječaka i 12 djevojčica
Knjiga sadrži imena 25 djece, sa svim identifikacionim podacima: od mjesta na kojem su poginula, preko načina na koji su ubijena do izvršioca zločina. “U knjizi se mogu pronaći i fotografije djece kao i preko 167 autentičnih, do sada neobjavljenih, izjava ljudi koji su bili neposredni svjedoci zločina. Osim stradanja djece, značajan dio posvećen je i stradanju civilnog stanovništva te ubijenim odraslim licima s područja Potklečja. Važno je istaći da je ova knjiga spomen na nevinu djecu koja su stradala kao žrtve nacionalističke ideologije, ali i opomena generacijama koje dolaze da genocid nad muslimanima Balkana ima svoju cikličnost i kontinuitet već više od dva stoljeća”, kaže autor Mirnes Halilović. Tokom istraživanja autor je razgovarao sa velikim brojem ljudi, neposrednim svjedocima, ali je došao i do dokumentacije vojske Republike Srpske, u kojima su izvršioci zločina direktno govorili o granatiranju općine Zavidovići te ubijanju nedužne djece. “Podatak da je na području Zavidovića život izgubilo 25 djece, koja su stradala u samom centru grada te 18 različitih sela, govori nam da je zločin bio rasprostranjen kao i da je planski granatirano čitavo područje općine. Život je izgubilo 13 dječaka i 12 djevojčica, koji su ubijani u kućama, stanovima, u blizini bolnice, u dvorištu, na dječijim terenima,… isključivo zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti. Ne smijemo dozvoliti da ove zločine zaboravimo, ali moramo nastojati da se više nikada i nikome ne ponove”, ističe Halilović, te dodaje da je knjiga “Ratni zločini nad djecom Zavidovića od 1992-1995. godine” dio šireg projekta, čiji je cilj prikupljanje podataka za sve stradale civilne žrtve rata te se, kako ističe autor, nada da će u narednom periodu dokumentovati svaku žrtvu, odnosno, sve nevine i stradale ljude.
Potresne priče o ubijenoj djeci
Istraživanje ali i pisanje knjige ostavilo je traga na samog autora, kojem je, kako kaže, bilo stresno slušati priče majki i neposrednih svjedoka o počinjenom zločinu. Stradanje nevine djece ostavilo je pogubne posljedice za cijelu porodicu, ali i društvo. “U trenutku pisanja ove knjige, od 25 ubijene djece, kod njih 14 je umrlo jedno ili oba roditelja. Bilo je jako stresno raditi iz razloga što je svaka priča tragična na svoj način. Izuzetno je teško slušati priču u kojoj majka govori o zadnjem razgovoru sa svojom kćerkom neposredno prije pada granate koja će je ubiti. Postoji i priča o neni koja je svoje petogodišnje unuče vodila za ruku u trenutku kada je pogođen snajperom. Slučaj koji najbolje oslikava zlo koje se desilo nad građanima Zavidovića je situacija koja se desila u selu Lovnica. Dvanaestogodišnji dječak je pogođen snajperom, a nakon nekoliko dana, bivše komšije, Srbi, su dozivali njegovog oca te ga pitali gdje mu je sin”, kaže Halilović. Svaka suza roditelja koja i danas pada nad teškom sudbinom ove nevine djece u sebi nosi posebnu priču, na koju niko ne može i ne bi trebao ostati ravnodušan.
Inspiracija mladim ljudima
Iako se historija ružno poigrala nevinim dječijim životima, njihova imena i priče nisu zaboravljeni. Ratni zločini koji su izvršeni nad djecom Zavidovića trebaju biti opomena i pouka, koja ne treba ostati samo na riječima. “Jedan od motiva pisanja ove knjige je da mladim ljudima bude inspiracija da se bave sličnim istraživanjem. Ukoliko se zaustavimo samo na ovoj knjizi, to onda nije dobro. Zajedničkim snagama možemo uraditi nešto dobro za naš grad, a već postoje inicijative da se napravi spomenik, i to mi je neizmjerno drago”, ističe Halilović.