Privreda Zeničko – dobojskog kantona je jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu. Pored razvijene industrije, metalne i drvne, veliki zamah bilježimo i u prehrambenoj industriji. Privredni potencijali ovog područja su veliki, a razvoju privrede i otvaranju mogućnosti za nove investicije uveliko pomaže i novi ambijent koji kreiraju Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu. O privrednim potencijalima, stanju privrede, poticajima koje Vlada i Ministarstvo za privredu daju, razgovarali smo sa Samirom Šibonjićem, ministrom za privredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Za poticaje izdvojeno rekordnih 8,2 miliona KM


NR: Ministarstvo za privredu ove godine izdvojilo je rekordna sredstva za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta. Koji je iznos i kakvi su očekivani efekti poticaja?
ŠIBONJIĆ: Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona  je u proteklih osam mjeseci imalo veliki broj aktivnosti usmjerenih na jačanju privrede i poslovne atmosfere na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.
Od samog dolaska na čelo Ministarstva privrede, trudio sam se da svaki dan imam kontakte sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima, sa udruženjima privrednika, posjetivši brojne naše firme gdje sam imao priliku razgovarati sa našim radnicima i poslodavcima. Potrudili smo se da naši javni pozivi budu usklađeni sa njihovim preporukama.
Ministarstvo za privredu i Vlada Zeničko – dobojskog kantona odobrili su do sada najveći iznos sredstava u svrhu poticaja razvoja privrede i izgradnju i uređenje industrijskih zona na teritoriji Zeničko – dobojskog kantona. Bez obzira što je 8,2 miliona KM rekordan iznos poticaja do sada, mišljenja sam da trebamo još više pomagati i jačati našu privredu.
Očekujem da će privreda Zeničko-dobojskog kantona imati rast zahvaljujući našim poticajima a posebno da ćemo našim privrednicima i njihovim uposlenicima olakšati poslovanje i povećati njihovu konkurentnost u odnosno na druge u regionu.
Uvijek naglašavam da su ekonomija i privreda motor svakog društva i države i da samo razvojem ekonomije Bosne i Hercegovine možemo krenuti putem razvoja i prosperiteta.

NR: Vaša poruka firmama i poduzetnicima – izlagačima na
17. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju?
ŠIBONJIĆ: Prije svega, želim da, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, i u ime Ministarstva privrede, i u svoje lično ime, zaželim svim izlagačima dobrodošlicu u Tešanj, Zeničko-dobojski kanton i Bosnu i Hercegovinu.
Svima želim puno uspjeha, da iz Tešnja odu sa najljepšim utiscima i dobro završenim poslovima.
Ovo mjesto je mjesto vrijednih i sposobnih ljudi.
Ovo je mjesto gdje su od nule nastajala preduzeća i firme koje danas prave milionske promete. Tešanj je privredni centar u kojem žive vrijedni i dobri ljudi. U više navrata sam u ovom intervjuu naglašavao značaj privrede Zeničko – dobojskog kantona za cijelu državu, jer je ona je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine, a zašto je to tako, upravo je Sajam privrede u Tešnju najbolje mjesto na kojem se nudi odgovor na ovo pitanje.
Dobro nam došli!

NR: Za koje programe vlada najveći interes firmi/kompanija i poduzetnika?
ŠIBONJIĆ: Zavisno od stepena razvoja kao i same strukture preduzeća i njihovih potreba takva je i zainteresiranost za javne pozive.
Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona ove godine objavilo je nekoliko javnih poziva a najveće interesovanje naših firmi je za jačanje konkurentnosti, obrt, žensko poduzetništvo, jačanje turističkih potencijala. Također, veliko je bilo interesovanje za pokretanje start up firmi.
NR: Da li se ovogodišnji programi poticaja razlikuju u odnosu na dosadašnje? Koje su novine?
ŠIBONJIĆ: Kao što sam već rekao, najveća razlika je u tome da smo se vodili preporukama i zahtjevima naših privrednika kao i udruženja privrednika, Obrtničke i Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.
Potrudili smo se da maksimalno olakšamo aplikacije naših privrednika na javne pozive.
Uradit ćemo sve što je u našoj moći da se do iduće godine i javnih poziva pripremi digitalna platforma kako bi još više olakšali našim privrednicima da apliciraju na naše javne pozive.

Ove godine smo izdvojili rekordan iznos od 3,6 miliona KM za izgradnju infrastrukture u industrijskim zonama našeg Kantona. Imamo cilj da se naša industrija i proizvodnja maksimalno razvija u krugovima industrijskih zona.

NR: Kakva je realizacija ovogodišnjeg programa?
ŠIBONJIĆ: Kao što Vam je poznato, Budžet Zeničko-dobojskog kantona usvojen je u martu mjesecu 2023. godine, tako da radimo sve što je u našoj moći da ubrzamo realizaciju planiranih programa.
Također se zahvaljujemo našim privrednicima na razumijevanju jer smo se prilikom priprema programa trudili da budemo što je moguće više operativni bez obzira na kratke vremenske rokove.
Raduje nas činjenica da smo uspjeli okončati Javni poziv za jedinice lokalne samouprave i industrijske zone u Zeničko-dobojskom kantonu.

Mi smo kičma ekonomije BiH


NR: Iz Vlade Kantona često napominju da je privreda ovog kantona kičma ekonomije FBiH. Šta nas to izdvaja u odnosu na druge kantone?
ŠIBONJIĆ: Svima je poznato da je privreda Zeničko – dobojskog kantona jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu kada je u pitanju omjer broja stanovnika i broja privrednih subjekata. Imamo jako razvijenu metalnu industriju i lideri smo u regionu u proizvodnji čelika.Također, imamo razvijenu drvnu industriju i veliki broj kvalitetnih proizvođača namještaja, a lideri smo i u proizvodnji celuloze u regionu. Bilježimo veliki zamah u prehrambenoj industriji, a najveći proizvođači mesa, posebno piletine, nalaze se upravo u našem Kantonu. Nekoliko najkvalitetnijih brendova mineralnih voda nalaze se, također, u našem Kantonu. Naša tekstilna industrija proizvodi za najpoznatije svjetske brendove, a ujedno imamo nekoliko domaćih proizvođača koji su se kvalitetom nametnuli na domaćem i inostranom tržištu.
Ponosni smo što u Zeničko-dobojskom kantonu imamo odvažne privrednike koji su navikli da se bore i koji se ne boje da investiraju. Poznati smo po tome što imamo vrijedne i kvalitetne radnike koji tradicionalno proizvode kvalitetne proizvode.
Smatram da u tom smislu, s obzirom da sam se posjetama firmama koje sam imao u proteklom periodu mogao sam uvjeriti, naša privreda ozbiljno konkurira nekim drugim privredno snažnim regijama u susjedstvu i šire, u smislu uvođenja novih tehnologija u proizvodnju.
Ove godine Ministarstvo za privredu ZDK izdvojilo je 1.400.000 KM za subvencioniranje uvođenja novih tehnologija i jačanje konkurentnosti. Učiniti ćemo sve što je u našoj moći da, skupa sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima, nastavimo rast i razvoj privrede Zeničko-dobojskog kantona.
Želim naglasiti da smo mi Kanton koji proizvodi i stvara nove vrijednosti. Samo dodanim vrijednostima i kvalitetnim proizvodima možemo povećati obim izvoza iz našeg Kantona i cijele Bosne i Hercegovine.
Svaki proizvod koji prodamo vani iz Bosne i Hercegovine, koji izvezemo, za nas znači novi izvor prihoda i dodatno bogatstvo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i sve naše građane.
Svi skupa, predanim radom, napravili smo takvu atmosferu u našem Kantonu da naša privrede raste iz dana u dan, a posebno nas raduje rast izvoza. Prema zvaničnim podacima imali smo rast u prvom tromjesečju ove godine u iznosu od 11,3 %.
Zato, s ponosom možemo reći da je privreda Zeničko – dobojskog kantona stub privrede Bosne i Hercegovine i pokretač njenog razvoja.

„Promocija privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona“


NR: Uskoro kreće realizacija projekta „Promocija privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona“. Možete li nam reći nešto više o samom projektu?
ŠIBONJIĆ: Promocija privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona bit će realizirana na jedan dinamičan i sveobuhvatan način s ciljem da se, prije svega, predstavi cjelokupna slika naše privrede, kao i mogućnosti razvoja i potencijali sa kojima naš Kanton raspolaže.
Mišljenja sam da privreda našeg kantona nije dovoljno prezentovana kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti.
Uraditi ćemo video produkcije, prezentacije naših gradova i industrijskih zona s kojima raspolažemo.
Želimo pomoći domaćim i stranim investitorima da što lakše investiraju u naš Kanton.
Cilj nam je da javnost upoznam sa našim potencijalima, da predstavimo naše firme, da one najuspješnije istaknemo i damo im na važnosti.
Privrednicima moramo dati dodatnu snagu da osjete da mi, kao Ministarstvo za privredu, maksimalno stojimo uz sve naše privrednike.
Također ćemo raditi promociju proizvoda koji dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona.
Prema svim parametrima, privreda Zeničko-dobojskog kantona je jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu, pogotovo kada imamo u vidu omjer broja stanovnika i broja aktivnih privrednih subjekata. Međutim, kada razgovarate sa građanima, radnicima i privrednicima, ne može se steći dojam da su svi oni svjesni naših potencijala, resursa i prednosti koje svi zajedno imamo. Uvijek neko mora doći sa strane, kao nedavno naš uvaženi prijatelj Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske, da nam otvori oči i ukaže na značaj i snagu naše privrede, i to u regionalnim razmjerama. Zato je neophodno jačati svijest o važnosti naše privrede, njenim mogućnostima i poziciji koju ona ima, kako bi mi sami više cijenili naša vlastita postignuća, i kako bi u budućnosti naši privredni uspjesi na domaćem i inozemnim tržištima bili još i veći. U tome će nam pomoći jedna ovakva informativna kampanja, a posebno mjesto u njoj svakako će imati snažnija promocija ideje kupovine domaćih kvalitetnih proizvoda. Mi smo, kao Kanton, u privrednom smislu jedna respektabilna snaga i toga trebamo svi biti svjesni. Kada budemo svjesni vlastitih potencijala, naš privredni rast i razvoj može biti samo veći, investicije značajnije, standard radnika bolji, odlasci iz zemlje sve rjeđi, a povratak masovniji.

Uređenje industrijskih zona

NR: Kakvo je stanje privredne infrastrukture u gradovima i općinama? Nedavno je Vlada Kantona, putem Ministarstva za privredu, izdvojila 700.000 KM za uređenje poslovnih/industrijskih zona. Možete li nam reći nešto više o tome? Kakva su očekivani rezultati poticanja razvoja i uređenja industrijskih zona?

Želimo privrednicima biti maksimalno na usluzi, da zajedno sa njima u budućnosti pravimo još više i radimo još bolje. Također, trudit ćemo se da pomognemo našim malim i srednjim preduzećima, da stvaramo društvo jednakih šansi kako bi se naš Kanton i Bosna i Hercegovina dalje razvijali.

ŠIBONJIĆ: Zeničko-dobojski kanton ima veliki broj industrijskih zona. Imamo 20 industrijskih zona u 12 gradova i općina. Cilj nam je da izgradnjom, što je moguće bolje i kvalitetnije, infrastrukture u industrijskim zonama učinimo lagodnijim i lakšim poslovanje privrednicima u industrijskim zonama kao i da novim investitorima stvorimo što je moguće bolje uvjete rada i poslovanja.
Ove godine smo izdvojili rekordan iznos od 3,6 miliona KM za izgradnju infrastrukture u industrijskim zonama našeg Kantona. Imamo cilj da se naša industrija i proizvodnja maksimalno razvija u krugovima industrijskih zona.
Ujedno imamo u planu formiranje novih industrijskih zona na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona.
NR: Od dolaska na poziciju ministra za privredu obišli ste veliki broj malih i srednjih preduzeća na području kantona. Kakve utiske ste stekli i šta je ono šta su vam privrednici i poduzetnici sugerisali da treba uvesti/promijeniti kako bi proizvodnja i poslovanje bilo bolje?
ŠIBONJIĆ: Kao neko ko dolazi iz privrede, navikao sam na rad u kontinuitetu i mogu slobodno reći da dobro poznajem izazove i probleme sa kojima se susreću naši privrednici.
Od samog dolaska na čelo Ministarstva za privredu, posjetio sam veliki broj naših firmi i razgovorao sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima.
Lijepo je vidjeti da se ljudi raduju našim posjetama, da sa nama dijele svoja iskustva i stavove. Osoba sam koja pokušava pronaći rješenje za svaku situaciju u kojoj se nađem.
Na nama je odgovornost da stvaramo povoljan privredni ambijent i razvijamo Bosnu i Hercegovinu za generacije koje dolaze.
Prioritet kojem smo se maksimalno posvetili u prvim mjesecima rada u Ministarstvu, a što će ujedno obilježiti 2023. godinu, jeste vraćanje povjerenja u institucije.
Želimo privrednicima biti maksimalno na usluzi, da zajedno sa njima u budućnosti pravimo još više i radimo još bolje. Također, trudit ćemo se da pomognemo našim malim i srednjim preduzećima, da stvaramo društvo jednakih šansi kako bi se naš Kanton i Bosna i Hercegovina dalje razvijali. Cilj je jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine, jer ekonomija je motor i pokretač procesa rasta i razvoja svakog društva.

Podrška Sajmu


NR: Ministrastvo za privredu, na čijem ste čelu, ove godine je dalo podršku kako organizatorima 17. Međunarodnog sajma, tako i izlagačima. O kom iznosu se radi i koliko se izlagača prijavilo/dobilo podršku?
ŠIBONJIĆ: Vlada Zeničko – dobojskog kantona je odlučna da se snažno podrže sve aktivnosti koje se tiču razvoja privrede u Zeničko-dobojskom kantonu.Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, na čijem sam čelu, je već nekoliko mjeseci u redovnim kontaktima i razgovorima sa organizatorima 17. Međunarodnog sajma privrede u Tešnju. Trudimo se da olakšamo i pomognemo da Sajam protekne u najboljem mogućem svjetlu i da pošaljemo što je moguće bolju sliku iz našeg Kantona.
Ove godine ćemo pomoći organizaciju sa 50.000 KM i dodatno smo još zakupili 260 m2 za potrebe naših privrednika gdje ćemo omogućiti našim firmama u razvoju da budu izlagači na 17. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju.