Po zanimanju profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja, a danas već uspješna poduzetnica i vlasnica cvjećare „Cvjetna čarolija M“ u Zenici, Medina Hajrić-Hibović (25) ljubav prema cvijeću gaji još od ranog djetinjstva. „S obzirom na to da su se moji roditelji uvijek bavili ovim poslom, proizvodnjom i prodajom cvijeća, uvijek sam im, kao malena, barem, kanticu vode donosila i svi smo, nekako, bili uključeni u taj posao i težili ka tome da, danas-sutra, budemo samostalne ličnosti“, kaže Hajrić-Hibović.


„Žene su svaki dan posebne, i tako i treba da se osjećaju. Žene zaslužuju mnogo više pažnje nego što im se pruža tokom cijele godine, a Osmi mart ne treba biti jedini dan u godini kada se njima posvećuje pažnja.. Sa ženama je svijet mnogo ljepši“, poručuje Hajrić-Hibović.


Iako njena cvjećara posluje tek sedam mjeseci, pozitivne reakcije kupaca potvrđuju da je na dobrom putu, i da je svoju dugogodišnju ljubav prema cvijeću utkala u svaki pomno izrađen buket, flower box i bilo koji drugi cvjetni aranžman. „Želja mog oca je bila da se osamostalim i on je bio taj koji me ohrabrio da se sama počnem baviti ovim poslom. Osnovala sam i porodicu, a velika podrška mi je i muž. Ponekad je teško uskladiti porodične i poslovne obaveze, jer provodim mnogo vremena u cvjećari a, istovremeno, se i trudim da ni u kući ništa ne fali. Ipak, uvijek se vodim tim da, ukoliko nešto želite, i ukoliko se dovoljno potrudimo, sve se može“, kaže Hajrić-Hibvoić. Smatra da žene u bh. društvu još uvijek nemaju ista prava kao muškarci. „I sama sam čula mnogo priča u kojima su, i dan-danas, žene potlačene, nemaju osnovna ljudska prava, a da i ne pričamo o nekim poslovnim mogućnostima. Dakle, još uvijek naše društvo smatra da je žena ta koja treba da bude u kući. Ja se slažem da žena treba biti stub kuće, ali isto tako mislim da žene trebaju da se obrazuju i rade, pogotovo u današnje vrijeme u kojem su prisutne finansijske krize i gdje je teško prehraniti porodicu u kojoj je zaposlen samo jedan član. Žene zaslužuju mnogo veća prava i mnogo više slobode izražavanja, pokazivanja svojih sposobnosti i, jednostavno, napretka u društvenom poretku“, smatra Hajrić-Hibović.