Pandemija koronavirusa COVID 19 je nažalost uticala na mnoge stvari u našim životima posljednjih godinu dana, a vjernici koji obilježavaju ramazan su evo već drugu godinu na određeni način onemogućeni da u potpunosti osjete ovaj za njih sveti mjesec. Ove godine je to možda još i restriktivnije nego prošle, a i sama epidemiološka situacija je u značajnoj mjeri lošija nego što je to bilo 2020. godine. I u Medžlisu Islamske zajednice Visoko su svjesni aktuelne situacije te ističu da poštuju sve odluke koje su donesene na svim nivoima, kako vlasti tako i Rijaseta.

“Nadamo se da ćemo svojim saburom, disciplinom i solidarnošću pobijediti, ako Bog da, i ovu pošast, a Uzvišenog Stvoritelja molimo da nam olakša jer su njene posljedice i smrtnost povećale strah ali i nadu. Sudnji dan, Dan konačne istine, će nam pokazati istinu i stvarne posljedice ovog našeg iskušenja,” poručio je ef. Čakalović vjernicima.

“Želim istaći da će Medžlis Islamske zajednice Visoko kao i do sada primjenjivati posljednje odluke Muftijstva sarajevskog i Rijaseta Islamske zajednice. Mukabele u džamijama su organizovane shodno epidemiološkoj situaciji, a u skladu sa odlukama i mjerama viših instanci Islamske zajednice i državnih organa”, ističe glavni imam Medžlisa IZ Visoko Midhat ef. Čakalović.
“Jedan od vidova borbe protiv ove pošasti našeg vremena jeste i obaveza da se poštuju odluke viših organa kako vjerskih, tako i državnih. Najnovija odluka jeste da mujezini oglašavaju ezanom nastupanje namaskog vremena, a zatim zajedno s imamom obave namaz u džematu. Naš medžlis nije niti u jednoj džamiji napravio izuzetak. Imam i mujezin su odlukom jedini koji obavljaju namaz u džamiji, a ostalim džematlijama je preporuka da namaze obavljaju u svojim kućama”, dodao je.
Prema njegovim riječima, u ovako lošoj situaciji bez valjanog medicinskog tretmana i snažnijih zakonskih propisa, samo svijest vjernika i disciplina utiču da ova katastrofa ne bude još teža.
“Mukabele, iftari, teravih-namaz, poslije teravijska i pred sehurska druženja su sastavni dio bošnjačkog života u ramazanu i dio svakodnevice. Opet ponavljam, bojimo se da će i ovog ramazana kao i prošlog mnoge ove stvari biti umanjene. Teško je mijenjati navike koje vjernici praktikuju u ramazanu. Mnoge mukabele, predavanja, vjerske obrede i druženja uspjeli smo prikazati putem društvenih mreža i digitalnih medija vjernicima u njihovim domovima”, rekao je ef. Čakalović.