U ljetnoj bašti BZK „Preporod“ Zenica, Udruženje „Baton“ Zenica organizovalo je u petak uvečer promociju knjige „Sačuvano od zaborava“ autora Šerifa Velića. Bila je ovo jedna od tri aktivnosti koje je Baton upriličio povodom 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka.
U razgovoru za „Našu riječ“ autor je istakao da je proces pisanja počeo u svojoj 73. godini života. – I prije sam pokušavao da pišem ali sam dolazio u takve duševne krize da sam pravio višegodišnje pauze. I onda je jednom to jednostavno „eksplodiralo“ u meni i 85% knjige sam napisao u roku od tri mjeseca. Nastojao sam pisati onako kako sam osjećao. Imam običaj da kažem: kad čovjek govori istinu, onda mu mašta ne treba -kaže Velić i dodaje da cijelu knjigu zna napamet od prve do posljednje stranice.
– Knjiga ima prozaičan naziv, međutim, između korica se kriju strahovito teške drame. U jednom dijelu sam pisao o svom djetinjstvu, potom o zrelom dobu kad sam stekao porodicu i jedan dio sam pisao o onom što sam doživio u logoru. Cilj mi je bio napraviti paralelu između života koji sam volio i onog iz 1992. godine kad sam bio prisiljen da izgubim i identitet -rekao je Velić a potom poslao poruku mladima: – Poruka je jednostavna, svjedoci smo da je fašizam živ i prisutan još uvijek. Želim da ukažem šta nam se može dogoditi, u bilo kom trenutku, ako ne budemo dovoljno svjesni i ne budemo razmišljali kako i na koji način da to spriječimo. Naša snaga treba da leži kod nas, ako vide da smo nesložni onda će lako zaključiti da im se isplati i najvjerojatnije će pokušati sve ponoviti još koji put.
O knjizi koja direktno opisuje stradanja autora Šerifa Velića u logorima Omarska i Manjača govorili su još i recenzent dr. sc. Amir Ismić i predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH Mustafa Aganović.