Trećeg maja ove godine navršilo se punih sedamdeset šest godina kako JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici u kontinuitetu postoji i uspješno djeluje. Tim povodom, organizirano je niz aktivnosti kojima je obilježen ovaj datum, značajan ne samo za Školu nego i za cijelu lokalnu zajednicu. Jer, JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici, kako se danas zvanično zove, još od svoga osnivanja bila je svjedok i aktivan sudionik izgradnje i industrijskog razvoja kako Zenice tako i cijele države (one bivše, zajedničke, ali i sadašnje, Bosne i Hercegovine), podarivši sredini u kojoj je djelovala na hiljade stručnih i obrazovanih kadrova različitih profila, kao i mnogih istaknutih članova društvene zajednice.
Duga povijest postojanja i djelovanja
Od maja davne 1948. godine, kada je ova škola osnovana u dvjema napuštenim barakama u krugu Željezare, bez namještaja, pribora, alata i druge potrebne opreme, ova obrazovna ustanova, koju u zeničkoj sredini najčešće imenuju kao „Industrijska škola“, prošla je kroz čitav niz transformacija, kako u nazivu i obrazovnom profilu tako i u društveno-historijskim prilikama u kojima je djelovala, ali je ostala dosljedna svojoj primarnoj funkciji – odgoja i obrazovanja mladih (ali i onih malo starijih) ljudi, na korist ovdašnjoj industriji i privredi, te društvenoj zajednici u cjelini. Procjenjuje se da je ovu školu do danas pohađalo na desetine hiljada učenika. Većina njih je bila, ili je danas, zaposlena u Željezari, odnosno „Mittalu“, što i jeste bio primarni zadatak ove škole. Ostatak je nastavio dalje školovanje, ili se skrasio u drugim oblastima života.
Danas je Mješovita srednja industrijska škola u Zenici smještena u vlastitoj zgradi, koja je izgrađena još 1970. godine, ali je tokom prošle školske godine značajno rekonstruirana i posjeduje veoma opremljene učionice, kabinete, laboratoriju te, posebno je važno istaći, radionice za kvalitetno izvođenje praktične nastave.
Direktor Mješovite srednje industrijske škole u Zenici, Selvedin Botić, ističe posljednju rekonstrukciju kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u posljednjih nekoliko decenija te navodi kako je to samo početak temeljite obnove, odnosno prva faza koja je podrazumijevala „utopljavanje“ školske zgrade, uz postavljanje termoizolacije i zamjenu vanjske fasade, zatim zamjenu vanjske stolarije i sanaciju ravnog krova. Radovi su, prema njegovim riječima, nastavljeni i u ovoj školskoj godini. Tako je okončana sanacija dotrajalog krova i postavljanje oluka na starom dijelu školske zgrade, koja je time zaštićena od daljnjeg propadanja jer se, već godinama, zbog dotrajalosti ne može koristiti. Također je završeno postavljanje stolarije na prednjem dijelu i prizemlju starog dijela zgrade, zamijenjeni su stakleni portali sa vratima na glavnom ulazu u školu, postavljena pvc-obloga na izolaciju staklaste fasade, te je urađena rekonstrukcija svih odvoda u mokrim čvorovima.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju