Na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica jučer je (ponedjeljak, 10. april) održana konferencija za medije na kojoj je objavljena selekcija XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. Prisutnim novinarima su se obratile selektorica XXII festivala bh. drame Tanja Miletić-Oručević i voditeljica službe za odnose s javnošću Merima Handanović.
– Za ovogodišnji Festival bh. drame pogledala sam prijavljenih devet predstava iz osam pozorišta, sedam iz BiH i jednog iz Srbije. Taj broj je veoma mali, s obzirom na činjenicu da su u prethodnim godinama selektori gledali po dvadesetak i više predstava. U našim pozorištima produkcija je ukupno sve manja i manja i rijetko se gdje može vidjeti po šest novih naslova u sezoni, što je bila dugogodišnja praksa -kazala je, između ostalog, Miletić-Oručević te dodala da odavno naša pozorišta premalo igraju domaće tekstove.
– Ipak, svake godine se kako na Festivalu, tako i na konkursu za domaću dramu vidi da dramskih pisaca ima, imamo svoje mrtve i živuće klasike, autore srednje generacije, a stalno se pojavljuju i nova imena. Budući da smatram da je ulazak mladih autorica i autora od vitalnog značaja za bh. dramu, odlučila sam to podvući izborom čak dvije debitantske drame -rekla je Miletić-Oručević.
Pet odabranih predstava su: Emina Kovačević: Zbogom, Kalifornijo (narodno pozorište Mostar) režija Lajla Kaikčija, Ružica Aščić: Zid (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru) režija Christian Jalžečić, Tanja Šljivar: Kao i sve slobodne djevojke (Atelje 212 Beograd) režija Selma Spahić, Ivo Andrić: Gospođica (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka) režija: Đurđa Tešić i Skender Kulenović (po motivima): Djelidba (Kamerni teatar 55 Sarajevo) režija Aleš Kurt. Zeničko pozorište će se u okviru takmičarskog programa predstaviti s predstavom Emine Omerović „Sve je to iz Kuće“ u režiji Ajle Bešić. Posljednjeg dana Festivala, u čast nagrađenima, bit će izvedena predstava „Narodni neprijatelj“ Makedonskog narodnog pozorišta.