JU Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica je prošle srijede obilježila 81. rođendan, ovaj put bez zvanica, prilagođeno radno-nastavnom danu prema uputama resornog ministarstva. U školskoj 2021/2022. godini ovu školu pohađa oko 650 učenika raspoređenih u 32 odjeljenja, te pet struka: Građevinska struka, Saobraćajna struka, Elektro struka, Tekstilna struka i Frizerska struka.
Brojne aktivnosti
U društvenom prostoru škole, na obilježavanju školskog rođendana, su bili prisutni učenici i profesori. Svoje radove su predstavili polaznici literarne sekcije, pod pokroviteljstvom profesorice Bebe Grahovac. Profesorica Ensada Mucić je s učenicima pripremila skeč. Održana je modna revija za koju je bio zainteresovan veliki broj učenica a svoje kreacije je predstavilo njih dvadesetak iz svih razreda, uz podršku profesora Tekstilne struke. Učenice Frizerske struke su predstavile različite modele frizura, zajedno sa svojim mentoricama, majstoricama frizerkama. Potom su svi prisutni posjetili poligon iza škole gdje su svoje radove predstavili učenici Elektro struke i Građevinske struke sa svojim mentorima. Instruktori Saobraćajne škole „Mladost“ demonstrirali su vožnju u saobraćaju, dok su učenici u radionici za saobraćaj mogli pogledati različite modele motora.


Direktor SMŠ „Mladost“ Zenica mr. Nihad Kamenjaković, profesor biologije, istakao je da je ova škola već niz godina prepoznatljiva u društvu po aktivnostima učenika i radu profesora.
– Izdvojio bih neke iz proteklog perioda poput aktivnosti koje se provode kroz školu u vidu projekata ekološkog osvještavanja. Održane su brojne kreativne radionice koje promovišu kulturu mira i važnost mira. Naši učenici su učestvovali na više radionica komunikacije (stereotipi i predrasude), bili su uspješni na takmičenjima na razne teme literarnih radova -kazao je Kamenjaković a potom dodao da su zahvaljujući Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i nekim privrednim subjektima, napravili još jedan iskorak u poboljšanju kvaliteta održavanja nastave za učenike s invaliditetom.
– Pored savremene opreme, kojom su uređeni naši kabineti za tekstil, dodatno je obezbjeđena mašina za šivenje prilagođena osobama sa invaliditetom. Ovim potezom učenici sa invaliditetom će na praktičnoj nastavi raditi rame uz rame sa ostalim učenicima, te će biti u mogućnosti da pokažu svoju kreativnost i da na kraju školovanja budu stručno osposobljen kadar, koji će radom obezbjediti svoju budućnost -kaže Kamenjaković.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju