Uprkos sve većoj pojavi i utjecaju digitalnih medija, miris knjige i biblioteka teško je zamijeniti. Iz Javne ustanove Gradska biblioteka Zenica ističu da trenutno broje više od 4.000 aktivnih korisnika, u svim odjeljenima i Čitaonici.
Fokus na mlađim korisnicima
Kada je u pitanju brojnost, prema riječima Nermina Ormanovića, direktora Biblioteke, najbrojniji korisnici su učenici osnovnih škola. „Školaraca ima negdje oko 45% od svih korisnika Gradske biblioteke Zenica, tako da je veliki fokus rada biblioteke na ovim uzrastima jer su oni, dugoročno gledano, potencijalni korisnici usluga biblioteke i u narednom periodu“, kaže Ormanović, te dodaje da školarci, izuzev obavezne lektire, imaju širok spektar literature koju vole da čitaju. „Odziv starijih korisnika je poprilično dobar, i može se istaknuti da su nam stariji korisnici najaktivniji i najčešće posjećuju biblioteku od svih ostalih korisnika, ukoliko ovdje izuzmemo studente“, ističe Ormanović.
Najtraženija djela iz popularne psihologije
Zahvaljujući bogatom bibliotečkom fondu svi ljubitelji pisane riječi za sebe mogu pronaći odgovarajući sadržaj. „U posljednje vrijeme, nekih pet godina unazad, imamo veliku ekspanziju potražnje za tzv. popularnom psihologijom i ta oblast zalazi u mnoge druge naučne discipline kao što je klasična psihologija, ekonomija, samooobrazovanje, filozofija duha, itd. Najtraženiji autori iz ove oblasti su Daniel Goleman (Emocionalna inteligencija), Robin Sharma, Ekhart Toll (Moć savršenog trenutka), Jordan Pitterson (12 pravila za život), Clarissa Estes (Žene koje trče s vukovima)“, kaže Ormanović. Pored djela iz oblasti popularne psihologije, tražena je i vrsta literature kao što su krimići, ljubavni romani, naučno-fantastični serijali.
Domaćini brojnih promocija i radionica
U toku je i tradicionalna manifestacije Ljeto u biblioteci, a Gradska biblioteka Zenica domaćin je mnogih promocija i radionica. „Završili smo sa stručnim predavanjima za ovu godinu, a posebno smo zadovoljni posjetom izuzetno značajnim i zanimljivim predavanjima koje je vodio profesor politehničkog fakulteta dr. Samir Lemeš“, kaže Ormanović. Manifestacija završava 28. augusta, promocijom dječije slikovnice „Medena medicina“ autorice Amine Šiljević.