Ilustracija

Na području Zeničko-dobojskog kantona, radno angažovanje stranaca u posljednje vrijeme uzima sve više maha. Pitanje je, da li je to posljedica nedostatka domaće radne snage ili, ipak, nešto drugo?
Radnici dolaze iz Turske, Nepala, Indije…
Prema Zakonu o zapošljavanju stranaca FBiH, radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa strancem na zahtjev poslodavca koji ga zapošljava izdaje kantonalna služba za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca, uz odobrenje Federalnog zavoda za zapošljavanje, a koja je i osnov za zaključivanje ugovora o radu ili ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Pored toga, stranac ne može početi raditi u Federaciji na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak.
JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona je u toku 2022. godine i u 2023. godini, zaključno sa aprilom iste godine, izdala 362 radne dozvole (246 radnih dozvola u 2022. godini, te 116 radnih dozvola u 2023. godini), gdje se u okviru izdatih radnih dozvola nalaze rješenja za izdavanje i rješenja za produženje radne dozvole za rad stranca. „Rješenja za izdavanje i produženje radnih dozvola su izdate državljanima: Turske, Srbije, Nepala, Indije, Italije, Sirije, Australije, Slovenije, Bangladeša, Holandije, Njemačke, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske, U.A.E., Katara, Kine, Nigerije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Austrije, Bahreina, Egipta, Iraka, Rumunije, SAD-a,…“, kazali su nam iz Službe za zapošljavanje ZDK.
U strukturi izdatih radnih dozvola, kako kažu iz Službe, najveći broj radnih mjesta je u oblasti prerađivačke industrije, rudarstva, trgovine, uslužnih djelatnosti, poslovanja nekretninama, a manji broj u oblasti sporta, prevoza, ugostiteljstva, obrazovanja i poljoprivrede. „Radne dozvole su izdate u većem broju i strancima koji su upisani u sudski registar kao osobe ovlaštene za zastupanje na pozicijama direktora, zamjenika, pomoćnika ili izvršnih direktora i prokurista, a koji su u većini slučajeva i osnivači firmi (firme sa stranim kapitalom kod kojih je zaposlen veći broj radnika, državljana BiH)“, kažu iz Službe.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju