Predsjednik Sindikata pogona „Raspotočje“ zeničkog RMU Nedžad Duraković, u izjavi za Našu riječ jučer (ponedjeljak, 11. decembar) je rekao da je 48 radnika iz Uprave dobilo poziv za sporazumni raskid ugovora.
– Mi smo to u načelu podržali i tu smo s ljudima kako bi sve odradili kako treba i po zakonu. Ovih 48 radnika se izjasnilo da žele sporazumni raskid ugovora s Društvom. Zavisno od vremenskog intervala, nakon njih će pozive dobiti ostali radnici. Definitivno će se pogon „Stara jama“ zatvoriti, samo se čeka odluka iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da s tim procesom zatvaranja krenemo -kazao nam je Duraković.
Podsjećamo da su ranije obustavljeni rudarski radovi u pogonu „Stara jama“, a svi proizvodni radnici su prebačeni u pogon „Raspotočje“, koji bi mjesečno trebao proizvoditi 35.000 tona uglja te osigurati sredstva za normalno funkcioniranje u narednom periodu.
Federalno ministarstvo
Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić je na konferenciji za medije prošle sedmice govorio o budućnosti rudnika uslijed tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Napomenuo je da je energetska strategija Bosne i Hercegovine oblikovana pod snažnim utjecajem klimatske i energetske politike Evropske unije. To podrazumijeva dugoročnu viziju za ostvarivanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, kao i regulatorne mehanizme kojima se potiče postizanje predviđenih efekata u narednim desetljećima. Kako je izjavio, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH zajedno s predstavnicima rudnika uglja, elektroprivreda i predstavnicima općina i gradova, predstavnicima nevladinih organizacija i drugih uključenih u ovaj proces, u procesu je i zakonskoj proceduri smanjenja površina koje su zahvatale eksploataciona polja rudnika kako bi se prostorno-planskom dokumentacijom površina zemljišta mogla predvidjeti za druge namjene. Ministar Lakić je također najavio da Ministarstvo sa Svjetskom bankom planira realizirati pilot projekt koji bi se odnosio na tri rudnika.
– Priprema uslova za zatvaranje jednog pogona Rudnika mrkog uglja u Zenici, zbrinjavanje određenog broja radnika, kao i pripremu plana zatvaranja drugih pogona u određenom vremenskom roku u kojem je planiran prestanak proizvodnje uglja iz rudnika Zenica. Trenutno su ove aktivnosti u toku i vrlo brzo ćemo vidjeti njihove efekte na terenu -kazao je Lakić te dodao da se radi i na pilot projektu pravedne tranzicije, osim Zenice, i još dva rudnika, čija je proizvodnja planirana u nešto dužem vremenskom periodu. Pojasnio je da se pilot projekat odnosi, ne samo na zatvaranje rudnika, nego podrazumijeva i proces pravedne tranzicije na ovim prostorima.
– Također, da bi javnost imala dodira sa svime što Ministarstvo radi, zajedno sa projektom EU4Energy u procesu smo aktivnosti koje se odnose na provođenje komunikacijske aktivnosti za promociju pravedne tranzicije u općinama, gradovima na prostoru kojih se nalaze aktivni rudnici uglja -rekao je Lakić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju