Svečana akademija Bošnjačkog društva pisaca, koje je osnovano krajem prošle godine, održana je u subotu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U programu su učestvovali Omladinski hor Zenica, dramski umjetnik Irfan Kasumović i violinistica Jasmina Kasumović te brojni bošnjački pisci koji su govorili svoju poeziju. U foajeu zeničkog pozorišta, uoči svečane akademije, otvorena je izložba „Bošnjačka književnost“.
Omogućena vidljivost bh. piscima
Kako je kazao predsjednik Društva bošnjačkih pisaca Almir Zalihić prilikom svog obraćanja, potreba za osnivanjem Bošnjačkog društva pisaca stara je nekoliko decenija, a ovo društvo će se potruditi da bošnjačkom književniku i njegovom djelu omogući vidljivost te komparativno sagledavanje dosega u smislu valoriziranja, analize kao i očuvanja i veće prisutnosti bosanskog jezika kako na domaćoj javnoj sceni tako i u zemljama trenutnog boravka bh. pisaca
„Bošnjački pisci, urednici, prevodioci, kritičari, publicisti, historičari, izdavači i drugi intelektualci kroz ovo udruženje težit će ostvarivanju zajedničkih profesionalnih i općih interesa te zastupanju prava i slobode izražavanja svih komponenti vlastitog identiteta. Nijet nam je da ovo bude kuća bitka u kojoj će se ugodno i svoj na svome osjećati pisci iz Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Slovenije i svih drugih zemalja u koje su ih okolnosti odvele“, kazao je, između ostalog, Zalihić.
Podrška resornog ministarstva
Pokrovitelji svečane akademije su potpredsjednik FBiH Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, premijer ZDK Nezir Pivić te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija.
Bošnjačko društvo pisaca trenutno broji oko 60 članova, a uskoro će, kako kažu, biti raspisan i konkurs te će ovaj broj biti povećan. Upravni odbor Društva čine književnici Mujo Musagić, Zehnija Bulić i Filip Mursel Begović te naučnici i historičari književnosti prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Ena Begović-Sokolija.
„Sa zadovoljstvom sam prihvatio da budem jedan od pokrovitelja ovog događaja jer je i ovo način da kao vlada i resorno ministarstvo pokažemo da podržavamo kulturu tim prije što se radi o važnoj instituciji bošnjačkog naroda. Iako smo društvo bošnjačkih pisaca trebali organizovati ranije, ali ni sada nije kasno. Kao narod trebamo jačati naše nacionalne institucije, osnivati nove i pokrivati sve oblasti u kojima se do sada nismo organizovali i u tome nema loše namjere prema drugim nacionalnim identitetima pod lijepim krovom koji se zove Bosna i Hercegovina“, poručio je Mušija prilikom svom obraćanja, a potom je izveo i pjesmu „Bosna“ Nedžada Ibrišimovića.
Bošnjačko drštvo pisaca pokrenulo je i časopis za književnu praksu „Subjekt“ koji će imati i svoj podlistak na stranim jezicima „Subject international“ kojim će nastojati potaknuti vidljivost Društva u inostranstvu te da će njihova centralna književna nagrada nositi ime jednog od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pisaca Nedžada Ibrišimovića.