Ovogodišnji početak gradnje Koridora 5c kroz Tešanj, završetak gradnje nove 110 Kv trafostanice i brojni drugi projekti obezbijedit će naš dalji razvoj

Općina Tešanj će, od 21. do 24. septembra, biti domaćin, 16. po redu, Međunarodnog sajma privrede, koji je i najveći poslovni sajam u Bosni i Hercegovini. Sa Suadom Huskićem, načelnikom Općine Tešanj, koja je i jedna od najperspektivnijih općina, ali i primjer pozitivnih praksi u domenu ekonomskog i privrednog razvoja, razgovarali smo o organizaciji Sajma, ali i poslovnom i privrednom ambijentu u Tešnju, realizaciji planiranih aktivnosti i projekata, gradnji nove škole u Medakovu, te mnogim drugim temama.

Za infrastrukturne projekte planirano oko 14 miliona KM


NR: Kakvim biste ocijenili uvjete za život, te poslovni i privredni ambijent u općini Tešanj?
HUSKIĆ: Postoji velika energija, entuzijazam, pa rekao bih i inat, koji nas tjeraju naprijed i koji nam ne dopuštaju da čekamo na druge. Imamo dobre uslove za poslovanje, izgradili smo značajan dio infrastrukture koji su potrebni različitim kategorijama građana. Planova i potreba, ako Bog da, neće nestati. Bitno je imati viziju, znati svoju ulogu, očuvati atmosferu i oduprijeti se gledanju stvari negativnim pristupom ili prepustiti se beznađu.
Tešanj dijeli sudbinu Balkana i Bosne i Hercegovine po mnogim stvarima. Radimo što znamo i umijemo da budemo bolji i uspješniji i da pomažemo razvoju Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnji početak gradnje Koridora 5c kroz Tešanj, investicija preko 400 miliona KM, završetak gradnje nove 110 KV trafostanice i brojni drugi projekti obezbijedit će naš dalji razvoj.
NR: Koliko iznosi ovogodišnji Budžet Općine Tešanj, koliko novca je planirano za infrastrukturne projekte, te da li ste zadovoljni dosadašnjom realizacijom planiranih aktivnosti i projekata?
HUSKIĆ: Imamo rast Budžeta i on je ove godine 26,5 miliona KM. Rast je nastao zbog značajnih projekata i vanjskh izvora finansiranja, priprema za gradnju Koridora 5c, ali i rasta poreza na dohodak. Za infrastrukturne projekte je planirano oko 14 miliona KM. To su vodovodi, kanalizacija, putevi, škola u Medakovu, dvorana u Jelahu itd.
Radimo na velikim projektima vrlo aktivno i nadam se da ćemo kraj godine dočekati sa visokim stepenom realizacije planiranog.

Finansijska pomoć u gradnji školskih objekata i sportskih dvorana


NR: U toku je gradnja nove škole u Medakovu, a Općina Tešanj, iako nema nadležnost kada je obrazovanje u pitanju, izdvaja sredstva za gradnju. Koliko ste ukupno sredstava uložili, te kada bi gradnja trebala biti okončana, a škola spremna za đake?
HUSKIĆ: Dvije godine su kako je postavljen kamen temeljac. Od tada je uloženo oko 1,5 miliona KM. Općina Tešanj je investirala oko 700.000 KM, iako mi nismo osnivači osnovnih škola i nije nam zakonska obaveza da gradimo škole. Vrijeme završetka objekta neće zavisiti primarno od naše volje, nego od planova Zeničko-dobojskog kantona. Moram istaknuti da je opredjeljenje aktuelne Vlade, premijera i resornog ministra puno značilo da uđemo u ovaj projekat. Biće potrebno još oko 2 miliona KM za završetak projekta. Nadam se da će se taj pristup nastaviti i u narednom periodu. To su naša djeca i želimo pomoći da što prije koriste novu školu u kojoj će se obrazovati i pripremati za velike stvari u životu.


NR: Koju biste poruku, kao načelnik Općine Tešanj, koja je domaćin Međunarodnog sajma privrede, uputili izlagačima, potencijalnim investitorima i posjetiocima Sajma?
HUSKIĆ: Sretni smo što su se stekli uslovi za nastavak organizacije tradicionalnog Sajma. Tešanj, sa susjednim općinama, je dom velikih i važnih poslovnih subjekata. Mi želimo stabilnost u razvoju cijele Bosne i Hercegovine. Vjerujemo, ali i praktično dokazujemo da je moguće biti uspješan i u Bosni i Hercegovini, živjeti, graditi i ostvarivati uspjehe. Raduje nas svaki poslovni i drugi uspjeh u ekonomiji, sportu, kulturi i inače. Dođite u Tešanj da zajednički podijelimo pozitivnu energiju, kreiramo nove poslovne ideje i saveze i da ostvarujemo viziju uspješne Bosne i Hercegovine!


NR: U kojoj fazi je gradnja sportske dvorane u Jelahu, te koliko je novca iz Budžeta Općine Tešanj obezbijeđeno za gradnju i rekonstrukciju školskih objekata u Tešnju?
HUSKIĆ: U Jelahu smo prije dvije godine počeli graditi veliku sportsku dvoranu kapaciteta oko 800 sjedećih mjesta. U ovom projektu je Općina investirala značajna sredstva, te je uz podršku Vlade FBiH urađeno otprilike pola posla. Mislim da ćemo sa završetkom započete dvorane u Jelahu ispuniti potrebne uslove za dvoranske sportove. U 12 godina ćemo imati izgrađeno sedam sportskih dvorana širom općine Tešanj, novu zgradu biblioteke, zatvorenu streljanu, novu zgradu za centar za socijalni rad i novi objekat za djecu s poteškoćama u razvoju. Biće još posla u sportskoj infrastrukturi koji pripremamo, kao što su zatvoreni bazen, rekonstrukcija stadiona TOŠK-a, otvorena streljana itd.

Popunjenost poslovnih zona


NR: Kakva je popunjenost poslovnih zona u općini Tešanj?
HUSKIĆ: U Tešnju smo davno shvatili da je za ozbiljne investitore i ozbiljne investicije potrebno izgraditi infrastrukturu, naročito onu poslovnu. Ulagali smo mnogo novca u poslovne zone, zadnjih 10 godina preko 6 miliona KM i to se vraća svima u Federaciji BiH. Popunjenost svih zona je vrlo visoka, naročito poslovne zone Bukva u kojoj ima preko 3.700 radnih mjesta. Proširivali smo poslovne zone, a ove godine realizujemo i projekte vrijednosti oko 750.000 KM. Trenutno radimo na novom Prostornom planu i pripremamo se za definisanje novih poslovnih zona, prije nego „potrošimo“ sve postojeće lokacije.

Bez rasta cijene vode od 2009. godine


NR: Da li ste zadovoljni radom javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Općina Tešanj?
HUSKIĆ: Općina Tešanj je osnivač 11 preduzeća i ustanova. U njima radi 570 osoba. Svi su u prošloj godini poslovali pozitivno i nakon vremena pandemije, sve ustanove i preduzeća se vraćaju realizaciji zacrtanih ciljeva sa većim intenzitetom i finansijskim mogućnostima. Općinsko vijeće Tešanj je razmatralo i prihvatilo sve izvještaje za prethodnu godinu. Realizuje se i nekoliko važnih investicija koje će poboljšati kvalitet života i pružanja usluga.
NR: Nedavno je svečano pušten u funkciju novoizgrađeni bunar PEB 3. Kakvo je stanje sa vodosnabdijevanjem u Tešnju i koliko novca je uloženo u projekte proširenja i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže?
HUSKIĆ: Završili smo izgradnju bunara PEB 3, a trenutno se gradi i bunar PEB 5. To je samo dio ulaganja u vodovod i kanalizaciju. U zadnjih sedam godina u vodovod i kanalizaciju je investirano oko 23 miliona KM. Od 2015. godine u vodovodnu mrežu je uloženo 4.1 milion KM, a broj priključaka na vodu je povećan za 25% ili 1.800 priključaka. U obezbjeđenje novih količina izdvojeno je oko 2 miliona KM i to su bunari PEB 1, PEB 3, bunari Mrkotić i Kalošević, te bunar PEB 5. U razvoj kanalizacione mreže je uloženo 15,5 miliona KM i to ulaganje nam treba sačuvati prirodu i bunare, čuvajući ih od otpadnih voda.
U ovoj godini ukupni plan ulaganja Općine Tešanj u vodovod i kanalizaciju je 5.870.000, što je oko 20% Budžeta Općine Tešanj. Tu su uključene vodne naknade ZDK, kredit za kanalizaciju i budžetska sredstva. Cijena vode nije rasla od 2009. godine ili 13 godina i svo vrijeme nastojimo da što više ljudi i privreda imaju vodu po što manjoj cijeni.