Dan nezavisnosti, 1. mart, jedan je od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Tog dana, 1992. godine, na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine. Na ovaj dan sjećamo se i najhrabrijih sinova Bosne i Hercegovine koji su stali u odbranu domovine i omogućili da danas s ponosom obilježavamo Dan nezavisnosti naše države. O važnosti obilježavanja ovog dana, ali i statusu, i pravima, preživjelih boraca i njihovih porodica, razgovarali smo sa Adnanom Sirovicom, ministrom za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
Značaj boračke populacije
NR: Zbog čega je ovo veliki i važan dan za sve građane i u čemu se ogleda važnost obilježavanja Dana nezavisnosti BiH?
SIROVICA: Prije, evo već, 32 godine, prvog marta 1992. godine, na referendumu o nezavisnosti, građani Bosne i Hercegovine izjasnili su se da žele nezavisnu, cjelovitu i slobodnu državu. Ali, to je tek bio početak na putu do njene potpune slobode i nezavisnosti. Prošli smo trnovit put i težak ratni period i iz ratnih rovova izašli smo prije više od 25 godina kao nosioci ratnih priznanja i odlikovanja, ratni vojni invalidi, kao porodice šehida i poginulih branilaca i kao demobilizirani branioci… Svi na svoj način dali doprinos… Svi na svoj način bore se i danas.
Ovo kratko suočavanje sa prošlošću nije sa namjerom patetike i negativnog raspoloženja, obzirom da je praznični dan, nego namjera da se ukaže na značaj ove populacije u postizanju onog što nama, i generacijama koje dolaze, sada otvara mogućnost da pričamo i radimo na projektima razvoja, unapređenja životnih uslova te praćenja svih drugih pozitivnih civilizacijskih tokova i zato na ovaj dan proslavljamo nezavisnost Bosne i Hercegovine.
NR: Na koji način mlade generacije mogu sačuvati državu BiH?
SIROVICA: Bitno je da se razbiju predrasude da su mladi nemoćni ili pasivni i da ne mogu uticati na donošenje odluka i ambijent. Upravo suprotno, oni mogu i trebaju da identifikuju probleme i da afirmativno djeluju stvarajući sebi prosperitetan ambijent za život, počev od razvijanja osjećaja pripadnosti prema svojoj domovini, građenja sebe kao pojedinca kroz školovanje, ozbiljnim pristupom u različitim sferama života. Smatram da je učešće mladih itekako važno jer treba da zajedno gradimo državu gdje svi mogu ostvariti svoj potencijal.
Novi zakon donosi poboljšanja
NR: Premijer Pivić je ranije kazao da je briga o boračkoj populaciji jedna od najvažnijih zadaća Vlade ZDK. Na koji način, odnosno kroz koje aktivnosti, projekte i programe, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK pomaže branioce i članove njihovih porodica?
SIROVICA: Osnovne aktivnosti djelovanja i rada Ministarstva za boračka pitanja su u obezbjeđenju socio-ekonomskih i zdravstvenih uslova branilaca i članova njihovih porodica kao i očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, što se ostvaruje u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Ovim zakonom, branioci i članovi porodica ostvaruju prava kao dopunska, naprimjer: zdravstveno osiguranje, banjskoklimatsko liječenje, stipendiranje, pomoć u rješavanju stambenog pitanja, vanredna novčana pomoć, obilježavanje značajnih datuma, novčana egzistencijalna naknada, pomoć u slučaju smrti,… pored prava utvrđenih federalnim zakonima koji tretiraju ovu oblast. Što se tiče projekata, već nekoliko godina unazad, kao uspješni pokazali su se projekti zapošljavanja i samozapošljavanja za koje je svake godine velik odziv a i pozitivni rezultati kada se pojave korisnici koji održavju svoje biznise kao aktivne i unapređuju iste ili vrše nova zapošljavanja.
NR: Vlada ZDK je, krajem prošle godine, utvrdila Nacrt Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koji je potpuno novi zakon usklađen sa krovnim zakonom Federacije BiH, te je, nakon usvajanja na Skupštini, održana i javna rasprava u gradovima i općinama ZDK. Koje su njegove glavne značajke i kada se očekuje usvajanje Zakona?
SIROVICA: Tačno, Skupština Zeničko-dobojskog kantona, 22. decembra, usvojila je Nacrt Zakona i provedena je javna rasprava po svim gradovima i općinama u Kantonu a branioci i članovi porodica iskazali su svoju zainteresiranost kroz prisustvo istim, kao i davanjem prijedloga, primjedbi i sugestija koje će se razmotriti. Sam Nacrt zakona ima novi koncept i elemente koji su, kao što ste naveli, uključeni zbog izmjena federalnih propisa a to je pravo djece šehida i poginulih branilaca na ostvarivanje dopunskih prava i nakon prestanka porodične invalidnine, a što se tiče ostalih prava, osnovna intencija jeste da se ne naruši dostignuti nivo prava za branioce i članove njihovih porodica samo da se u određenim segmentima, koliko je moguće, naprave određena poboljšanja. Obzirom da smo u fazi Nacrta, nezahvalno je govoriti o pojedinostima dok ne budemo imali konačno usvojen zakon a pogotovo što nakon toga slijedi donošenje provedbenih podzakonskih propisa gdje se, također, očekuju određene promjene u uslovima i postupku ostvarivanja.