U okviru obilježavanja tridesete godišnjice osnivanja 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, proteklog četvrtka je u dostojanstvenoj atmosferi otkriveno spomen-obilježje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poginulih u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Na platou ispred zgrade MUP-a ZDK u prisustvu velikog broja članova porodica poginulih pripadnika policije te predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izvršne i zakonodavne vlasti Zeničko-dobojskog kantona, općina i gradova, službenika Uprave policije MUP-a ZDK, predstavnika Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u ZDK i gostiju, odata je dužna počast i sjećanje na najhrabrije sinove i kćeri, domovine BiH.


Zajednička poruka svih prisutnih je bila da se doprinos društvu i zajednici koji su dali poginuli pripadnici policije, neće i ne smije biti zaboraviti te da je očuvanje i izgradnja države stalna obaveza društva.


Organizator i nosilac aktivnosti na izgradnji i otvaranju spomen-obilježja je bilo Udruženje Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK. Predstavnik udruženja, Muris Fetić se obratio prisutnima te ukazao na okolnosti koje su pratile dugogodišnje napore članova udruženja da se izgradi spomen-obilježje te ukazao na njegov značaj.
– Agonija koja je trajala sedam godina na izgradnji ovog spomen-obilježja danas završava našom pobjedom, Bogu hvala. Ovaj spomenik je trebao biti monumentalan, 15m2, međutim naše spomen-obilježje se ne uklapa u urbanizam Grada Zenice i nakon osam izmjena dobili smo šest kvadrata koje sad imamo -kazao je Fetić te se zahvalio Vladi ZDK, MUP-u ZDK, Sindikatu MUP-a, te ministru Fahrudinu Čolakoviću.
Prisutnim se obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK, Fahrudin Čolaković, koji je ukazao na činjenicu da su spomen-obilježja mjesta koja nas stalno podsjećaju da smo obavezni i dužni na najbolji mogući način sjećati se onih koji su dali svoje živote u odbrani BiH te se zahvalio nosiocima aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja, ističući spremnost Vlade ZDK da finansijski podrži ovakve i slične projekte. Policijski komesar Rusmir Šišić naglasio je da su policijski službenici, svojom žrtvom dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, postavivši temelje stvaranja slobodne domovine BiH ali i temelje hrabrosti i profesionalnosti na kojima se grade nove generacije policijskih službenika prilikom izvršavanja složenih i opasnih policijskih zadataka pri očuvanju lične i imovinske sigurnosti naših građana.
Nakon što su ministar Čolaković i komesar Šišić zvanično otvorili spomen-obilježje, uz odavanje počasti, cvijeće su položili predstavnici brojnih institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca.