Vjernici katoličke vjeroispovijesti će u nedjelju proslaviti svoj najveći blagdan, Uskrs. O običajima u njihovim obiteljima razgovarali smo s članovima Frame, mladima u zeničkoj župi Svetog Ilije. Predsjednik zeničke Frame, Stefan Kokić, kazao je da ova zajednica djeluje od 2015. godine te da se svake subote nalaze na susretima na kojim se druže uz edukativno-zabavni sadržaj. Trenutno imaju 15-tak aktivnih članova i više njih koji studiraju izvan Zenice. Anja Udovčić nam je kazala više o vremenu korizme.
– Uskrs nije potpun bez same pripreme. Kroz korizmu se posvećujemo postu i odricanju u tih 40 dana. Naravno, tad češće odlazimo u crkvu, petkom na Put križa a i nedjeljom smo redovniji na misama. U mojoj obitelji postoji tradicija da svake godine tokom korizme pomognemo nekoj drugoj obitelji, najčešće novčano, ali tu smo i da pružimo emocionalnu pomoć drugima -rekla je Udovčić te dodala da ima sretne uspomene uz Uskrs od ranog djetinjstva jer se taj dan cijela obitelj okupi na jednom mjestu.

Frama je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je „bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda“. Odatle i naziv „franjevačka“ jer Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji.

Gabrijela Dujak kaže da se nedjelju prije Uskrsa obilježava Cvjetnica, odnosno da počinje Veliki tjedan. Tradicija u središnjoj Bosni je da se taj dan blagoslivljaju grančice na Svetoj Misi, kao spomendan na Isusov ulazak u Jeruzalem.
– Također, tradicija je da se na Cvjetnicu umivamo vodom u koju smo noć ranije stavili poljsko cvijeće. Nekad su to ljubičice, ako su sazrele, uglavnom ono cvijeće koje sami uberemo. U mojoj obitelji u vrijeme Uskrsa je naglasak na zajedništvu. S obzirom na to da je tata u inozemstvu teško je sve uskladiti ali mama, sestra i ja smo zadržale tradiciju. Pravimo kolače i farbamo jaja -kaže Dujak te dodaje da bez Uskrsa ne bi bilo niti katoličke vjere.
Više o velikim danima, trodnevnici pred blagdan Uskrsa, kazala je Andrea Misilo. Istakla je da se u njenoj obitelji na Veliki petak farbaju jaja, peku se kolači, spremaju se jela.
– Korizma završava s Velikim četvrtkom kad slavimo spomen na Isusovu posljednju večeru. Od tog dana u crkvi nema zvona sve do vazmenog bdjenja. Velikim petkom se spominjemo Isusove muke i smrti, to je jedini dan u crkvenoj godini kad nema Svete Mise, samo su obredi. Velika subota je dan tišine, dan bdjenja. Posebno se priprema hrana koja će se nositi na Vazmeno bdjenje, na Veliku subotu kad je blagoslov jela koje se blaguje u nedjeljno jutro. Na Uskrs proslavljamo uskrsnuće Isusa Krista, dan kad je pobijedio smrt i darovao svim ljudima novi život. Običaj je da se nakon Mise odlazi na ručak kod najstarijih u obitelji a ostatak nedjelje provodimo kod kuće, jedni s drugima. Uskrsna jaja se daruju posebno djeci, ali i odraslima. Ne smijem zaboraviti spomenuti običaj „tucanja jaja“, onaj ko pobijedi dobije to jaje i pojede ga. Jaje, kao simbol Uskrsa, predstavlja početak novog života -kazala je Misilo.
Na kraju razgovora, članovi zeničke Frame su poželjeli sretan Uskrs čitateljima Naše riječi koji obilježavaju ovaj blagdan.