Ove sedmice se završava korizmeno vrijeme u kojem su se kršćani molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi pripremali za proslavu svog najvećeg blagdana, Uskrsa. Korizma traje 40 dana, počinje Čistom srijedom i završava se na Veliki petak, spomendan Isusove muke, i taj dan se u crkvama ne slavi euharistijsko slavlje (misa).
Običaji u gradovima središnjoj Bosni su vrlo slični. Tokom korizme, svakog petka vjernici prije mise imaju pobožnost Križnog puta koji se sastoji od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.
Posljednja korizmena nedjelja ima i naziv Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje i taj dan se u crkvama blagoslivljaju grančice masline ili lovora. U srednjoj Bosni običaj je jednu od grančica ostaviti negdje u kući s vjerovanjem, da će štititi od nesreće. Jedan od starih običaja je i jutarnje umivanjem vodom u koju su se noć ranije stavili proljetni cvjetovi, najčešće ljubičice.
Običaj u Bosni koji je vezan uz Veliki tjedan je da se kuća čisti i obnavlja, kao što se teži čišćenju duše. Uskrsni kolači se peku već na Veliki četvrtak a potom se, na Veliku subotu, farbaju jaja (pisanice). Za bojanje pisanica, ranije su se koristile prirodne boje, najčešće crvena dobivena kuhanjem ljuski crvenoga luka. Motivi na pisanicama radili su se struganjem iglama, skalpelima ili nožićima. Koristio se i vosak, tako da se na vrh pera ili tankoga drvenoga štapića stavila kuglica voska, koji se rastalio na plamenu svijeće.
Na sam Uskrs tradicionalno se blaguje šunka, a domaćice često ispeku kruh te priprave druge slastice. Hrana se prvo odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Djeca se za Uskrs igraju tuckanja pisanicama. U toj igri, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.