Sve do 1948. godine u Kaknju nije bilo škole u kojoj bi svršeni osnovci mogli nastaviti školovanje. Od ove historijske i prelomne godine, poslije Drugog svjetskog rata, u Kaknju se otvara Rudarska industrijska škola u kojoj učenici uz praktičnu nastavu izučavaju i općeobrazovne predmete. Danas, u nazivu nema odrednica: rudarska i industrijska, već je to Mješovita srednja škola Kakanj, koja je pod ovim imenom 24. maja ubilježila osmu godinu uspješnog rada.

Građevinski tehničari-maketa stadion

Interesantan je historijski put i razvoj ove školske ustanove. Školske 1961/1962. dobija naziv Škola učenika u privredi, a 1972. godine, Srednjoškolski centar, koji se 1987/1988. godine transformiše u osnovne organizacije udruženog rada: „21. maj” i „21. decembar”. Školske 1990/1991. spajaju se u Srednju mješovitu školu „21. maj”, koja 1994/1995. godine mijenja naziv u SMŠ „Kemal Kapetanović” Kakanj. Školske 1997/1998. ta se škola transformiše u Srednju tehničku školu „Kemal Kapetanović” i Srednju stručnu školu, a od školske 2013/2014. godine, Srednja stručna škola Kakanj mijenja svoj naziv u Mješovita srednja škola Kakanj i tako je 24. maja obilježila osam godina uspješnog rada.
Čestitka i rad uvjetima pandemije

Simulator vožnje

Povodom Dana škole, direktor Šerif Kovač, upućuje čestitku i očekuje da će COVID-19 uskoro biti prošlost. „Povodom Dana škole svim učenicima, roditeljima, prijateljima, penzionerima i zaposlenicima upućujem iskrene čestitke. Svima želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Nadam se da će sve ovo brzo proći i da ćemo naredni Dan škole svečano proslaviti u prostorijama Škole. Svjesni smo činjenice da bi se danas u našoj školi organizirala svečanost koju bi upriličili učenici i nastavnici. Škola bi bila ispunjena muzikom, smijehom, modnim kreacijama, izložbama učeničkih radova sa praktične nastave, likovnim radovima, recitacijama. Žao mi je što to nije tako“, poručio je direktor Kovač.
Mješovita srednja škola je jedna od najvećih škola na području općine Kakanj. Ima 529 učenika, 25 odjeljenja i 90 zaposlenih. Svih 529 učenika i 90 nastavnika zaslužuju velike čestitke, jer su uprkos pandemiji pokazali da mogu više i bolje i da su velika i odgovorna porodica. U školskoj 2020/2021. godini upisano je 529 učenika (314 muških i 215 ženskih) koji su raspoređeni u 25 odjeljenja (osam odjeljenja prvog razreda, osam odjeljenja drugog, sedam odjeljenja trećeg i dva odjeljenja četvrtog razreda). Učenici se u okviru devet struka obrazuju za tri tehnička zvanja: Rudarski tehničar, Građevinski tehničar i Poslovno-pravni tehničar (modularni nastavni plan i program). Pored toga, ovdje se stiče znanje i za sedam stručnih zanimanja: zavarivač, bravar, elektroenergetičar, vozač motornih vozila, prodavač, kuhar i frizer (modularni nastavni plan i program). Praktična nastava se realizira u školskim radionicama i salonima koji su opremljeni sa potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima.
Direktor Kovač kaže da su se i učenici i nastavnici veoma dobro prilagodili mjerama koje su određivale način rada i izvođenja nastave.

Rad elektroenergetičara

„Prekidom redovne nastave ušli smo u jednu avanturu zvanu ‘učenje na daljinu’. Brzo smo reagovali i naši vrijedni nastavnici u saradnji sa roditeljima i učencima otpočeli su nastavni process učenja na daljinu, uprkos brojnim problemima po pitanju epidemiološke situacije, digitalne opreme, internet konekcije, kako kod učenika tako i kod nastavnika škole. Zbog epidemiološke situacije učenici nisu obavljali praktičnu nas

tavu u kakanjskim preduzećima i nadam se da će u narednoj školskoj godini učenici obavljati praktičnu nastavu i van školskih prostorija,” kazao nam je Kovač.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju