Jedna doza krvi može spasiti život, a redovno darivanje sa sobom nosi benefite kako za one koji čekaju krv koja život znače tako i za dobrovoljne darivaoce krvi. Redovno darivanje krvi humana je navika za Vehida Kuburu iz Kaknja. Krv je prvi put darovao 1982. godine, kako kaže, njegovoj rahmetli mami, a od tada to učinio već stotinu puta.
„Na dobrovoljno darivanje krvi odlučio sam se iz razloga što volim pomagati drugima. Osjećaj kada znate da ste nekome pomogli je neopisiv, a pogotovo nakon spoznaje da je vaša doza krvi nekome spasila život. Nakon darivanja krvi fizički i psihički se osjećam mnogo bolje i zadovoljnije“, kaže Kubura.


Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević nedavno je upriličio svečani prijem za humanistu Vehida Kuburu te tom prilikom uručio zahvalnicu za višestruko darovanu krv, izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku.


Kako kaže, raduje ga činjenica da je sve više mladih osoba koje se odlučuju za dobrovljno darivanje krvi, ali smatra da nema dovoljno dobrovoljni davaoca krvi za sve građane kojima je krv potrebna.
„Mladim ljudima bih poručio da se odvaže i krenu u priču darovanja krvi prvenstveno jer je to humana misija, ali i iz zdravstvenih razloga jer se krv koja se daruje svaki put ispita u laboratoriji te ako nešto nije uredu dobijemo obavještenje“, kaže Kubura, istakavši da će krv nastaviti darovate sve dok ga zdravlje služi ali i do 65. godine života koliko je najviša dobna granica za darivanje krvi.