Radnici Željezare Zenica još uvijek čekaju na prodaju imovine kako bi im se uvezao radni staž, a za njihove nekretnine zainteresovani su brojni kupci iz EU te kupci iz Kuvajta.
Željezara Zenica je u stečaju, sa brojnim neriješenim problemima, jedan od njih je i neuvezan staž za oko 280 radnika. Njih 80 još uvijek radi, a oko 200 ih je poslano na Službu za zapošljavanje. Za jednog radnika je potrebno od 40 do 45 hiljada KM. Predstavnik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović kaže da prodaja stečajne imovine ide sporo, da kupci očekuju da nešto dobiju džaba, ali da se to neće desiti.
Halilović dodaje da bolje ide prodaja manjih stavki do oko milion KM te da ta sredstva koriste za zdravstvo kada apliciraju na javne pozive PIO/MIO. Dio zgrade direkcije je prodat te se na tom lokalitetu pravi privatna klinika, dok su za veće nekretnine zainteresovani i stranci.
“Sa stečajnim upravnikom smo uvijek u kontaktu. Imamo sastanke i iz Kuvajta smo imali upite za hotel Internacional i kompleks Bistričak te od njih čekamo odgovor. Kako znamo, poprilično su zainteresovani za ove nekretnine”, izjavio je Halilović. Dodao je da je cijena od 9 miliona KM realna s obzirom na to da se radi o hotelu s podzemnim garažama, u centru grada i u blizini stadiona Bilino polje, koji je uvijek pun za vrijeme nogometnih utakmica, posebno kada igra reprezentacija Bosne i Hercegovine.
Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica “u stečaju” ističe da su za prodaju željezarske imovine zainteresovani ne samo iz Kuvajta, nego i brojni drugi investitori. Činjenica je, kaže, da prodaja stečajne imovine ide sporo, ali i da je ne daju u bescijenje.
“Imali smo 15-ak zainteresovanih, ali se niko nije javio niti za jedan objekat, ni hotel Internacional, ni kompleks Bistričak. Interes postoji u cijelom svijetu, od investitora iz Holandije, Turske, arapskih zemalja, teško ih je i nabrojati, vjerujte. Problem je u novcu. Po procjeni vještaka, cijena hotela Internacional je oko 9,2 miliona KM. To je hotel sa šest spratova i terasom, sa opremom, inventarom, garažama, i to je realna procjena, ali niko ne da te pare. Bistričak ima pet kompleksa, 50 duluma zemlje, i po procjeni vještaka košta nešto više od tri miliona KM. Ima interesa, ali niko ne bi da toliko plati. Usmeno mi je jedan investitor nudio četiri miliona KM za hotel Internacional, ali ne damo željezarsku imovinu u bescijenje”, kaže Jarić.