Višestruko nagrađivana rediteljka Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Lajla Kaikčija, kaže da su žene aktivne i prepoznate u kulturi, kao i u ostalim oblastima života. Prema njenim riječima, njihov doprinos je značajan za našu državu i dobrim dijelom istaknut i nagrađen. Ono što nedostaje je više žena na vodećim i rukovodećim mjestima u kulturnim institucijama. Na tim mjestima gotovo u cijeloj BiH rukovodeće funkcije, uglavnom, obnašaju muškarci što ujedno utiče na određenu (ne)vidljivost samih umjetnica.
– Da bi se to promijenilo potrebno je prilagoditi te funkcije ženama tj, uzeti u obzir da su one često i majke i uz to stubovi porodice, te im se treba prilagoditi radno vrijeme, uslovi rada kako bi se izbjegao mobing koji žene često trpe zbog funkcije i odvojiti ih od političkog pritiska, odnosno strepnje za posao uslijed mijenjanja vlasti. Žene sigurno posjeduju kvalitete i sposobnosti kao i muške kolege, ali su uslovi rada nemilosrdniji za one kojima nije cilj samo karijera i zbog toga se žene ili ne biraju na rukovodeće funkcije ili se ni same ne prijavljuju. Kod nas još uvijek vlada mišljenje, ili karijera ili porodica, dok se u socijalno i rodno osjetljivim državama uspješno rješava taj problem, gdje se ženama prilagođavaju radni uslovi, a one za uzvrat još bolje rade svoj posao i mnogo su sretnije što je važno i za porodicu-rekla je Kaikčija a potom se dotakla i današnjeg praznika.
– Vjerujem u žensku snagu, hrabrost i sposobnost i samo zajedništvo može dovesti do značajnijih promjena. Dan žena treba da nas podsjeti koliko su žene prije nas uradile za naša prava, koliko smo mi tome doprinijele i koliko toga još zajedno možemo napraviti. Ja bih čestitala ovaj praznik i svim muškarcima koji su istinska podrška, svojim majkama, ženama, sestrama, kćerkama, kolegicama, onima koji žene ohrabruju i pomažu im u osnaživanju i sticanju jednakosti i prava u ovom generalno nepravičnom i nejednakom društvu -kaže Kaikčija na kraju.