Male mažoretkinje

Svetom misom i svečanom akademijom na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, prošlog četvrtka Katolički školski centar „Sveti Pavao“ u Zenici proslavio je Dan škole. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Ilije predslavio je nadbiskup vrhbosanski, mons. dr. Tomo Vukšić u zajedništvu s 18 svećenika među kojima su bili župnik domaćin fra Marko Kepić, ravnatelj zeničkog KŠC-a vlč. dr. Vlatko Rosić kao i drugi ravnatelji katoličkih školskih centara.

Važnost obraćenja

Detalj sa sv. Mise

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je govorio o važnosti obraćenja i, baš poput Pavla, ustrajnosti u tom obraćenju. Kazao je kako je tu riječ o trajnom obraćenju, što je slučaj i kod drugih svetaca, te se jedino tako može ispravno živjeti kršćanska duhovnost.
– Nije moguće prakticirati kršćansku duhovnost u životu bez barem početnog obraćenja i bez ponavljanja, usprkos padovima. Moguće ju je živjeti samo u stanju obraćenja. Taj događaj i stanje koga se sjećamo svaki put na početku sv. mise je vrjednota koja je silno važna. To je poduhvat vjerojatno teži nego li ijedan drugi, stoga treba željeti i ustrajati na tom putu poput Pavla jer, na autentičan način naviještati Evanđelje po svem svijetu, moguće je samo iz stanja obraćena srca, iz trajne želje da se bude sličan Isusu i svetcima koji su se njemu suobličili -kazao je vrhbosanski nadbiskup zahvalivši se na kraju onima koji su „više od stoljeća ovdje molili za milost obraćenja, i obraćeni svjedočili ljudima ovoga kraja Isusovo Evanđelje“, a posebice sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove za 120 godina njihove službe.
Zenički KŠC „Sv. Pavao“ s radom je započeo 1995. kao drugi po redu u Sustavu katoličkih škola za Europu na teritoriju Bosne i Hercegovine te u njemu djeluju Osnovna škola i Opća gimnazija koje trenutno pohađa više od 600 učenika. Nastao je na temelju Klostera i škole Sv. Pavla sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Tokom gotovo tri desetljeća svoga postojanja postao je prepoznatljiva odgojno-obrazovna ustanova u Gradu čelika, ali mnogo šire o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.
– Svi Katolički školski centri u Bosni i Hercegovini organizirani su na jednak način. Ovisno o gradu i sastavu učenika i osoblja svaki ima i nešto posebno. Jedno im je zajedničko, mješovit vjerski i etnički sastav učenika i djelatnika -kazao je u izjavi mons. dr. Vukšić.
Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je školski zbor pod ravnanjem prof. Davorina Bošnjakovića. Nakon sv. mise u amfiteatru KŠC-a priređena je svečana akademija koja je započela izvođenjem himne Sustava katoličkih škola za Europu poslije koje je ravnatelj Rosić imao pozdravni govor u kojem je, uz ostalo, istaknuo kako je blagdan obraćenja Sv. Pavla prigoda zahvaliti Bogu za sva dobročinstva kojima obasipa ovaj Centar, ali i proslaviti sve uspjehe ove odgojno-obrazovne ustanove.
Povodom 120. obljetnice prisutnosti i apostolskog djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zenici, a uoči Dana škole Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ organizirana je izložba fotografija u galeriji „Paulus“. Koncept izložbe osmislili su Igor Krezić i s. Nada Abramović. Profesor povijesti Dragan Gavran izložio je povijesni kontekst djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove, posebno na tlu BiH i Hrvatske. Potom su učenici 2. razreda Opće gimnazije Zara Musić i Andrej Buhić čitali tekst o povijesti djelovanja Klanjateljica u Zenici – od 1903. godine do danas. Glazbenu točku na gitari izvela je učenica 9. razreda Maja Adilović. Izložbu je otvorio ravnatelj Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II.“ iz Bihaća don Marko Crnjak.

vlč. Rosić

– Prigoda je to i zastati i promisliti jesmo li još ostali na pravome putu, ili smo se negdje uz put izgubili u bespućima ovozemaljskoga života. Jer dok mlade ljude učimo idealima, moramo se odreći svojih zabluda koje nam priječe biti slobodni ljudi. Sv. Pavao je primjerom svoga života a napose svojim poslanicama, pokazao što znači biti potpuno slobodan od svega ovozemaljskoga i pripadati samo Bogu, a davati se u službu čovjeku -istakao je, između ostalog, ravnatelj Rosić te naglasio kako, nadahnjujući se na primjeru apostola Pavla, valja promicati vrjednote: ljubav prema Bogu, bratu čovjeku i Domovini.

Detalj iz predstave: Izvan granica stvarnosti

– Stoga koliko se god teško činilo i koliko god nam nedostajalo razloga za optimizam u današnjem vremenu i prostoru, potrebno je pronaći snage, ako ne zbog nas samih, onda svakako zbog naših učenika, kojima je potrebna naša pomoć i zaštita -kazao je vlč. Rosić uputivši zahvalu svima koji su doprinijeli proslavi Dana zeničkog KŠC-a.

Glazbeni program i predstava


– KŠC pohađam od prvog razreda Osnovne škole. Znanje koje nam je pruženo kroz četiri godine Opće gimnazije dovoljno je da možemo imati budućnost i da budemo što god poželimo. Ali više bih naglasila da iz ove škole izlazimo kao dobri ljudi. U Centru se stavlja poseban naglasak na ponašanje a potom i na edukativni dio. Mislim da je Opća gimnazija KŠC-a najbolji izbor za mlade u našem gradu -kazala je Anđela Dizdar, učenica 4. razreda Opće gimnazije zeničkog KŠC-a.

Potom su u svečanom programu uslijedili glazbeni i scenski nastupi učenika. Maja Adilović na gitari je izvela „Mjesečev sjaj“ skladatelja Nicolasa de Rigala. Ajlin-Annam Isaković je na klaviru izvela „Pjesmu bez riječi“ skladatelja Felixa Mendelsohena. Predstavu „Izvan granica stvarnosti“ izveli su učenici Osnovne škole i Opće gimnazije a pripremili su je pod vodstvom nastavnice Janje Jaković. Također, nastupile su i mažoretkinje pod stručnim vodstvom prof. Lidije Solo te zbor pod ravnanjem prof. Bošnjakovića. Na kraju je nadbiskup Tomo uručio prigodne darove djelatnicama koje odlaze u mirovinu: profesorici kemije Oliveri Zubak te spremačici Gordani Babić. Nakon svečanosti, koja je zaključena pjesmom Beliver banda Imagine Dragons u izvedbi Nore Sarajlić, Tamare Stijović i Minje Mijatović te mažoretkinja, uslijedio je domjenak u prostorijama škole. Samom programu su prisustvovale zvanice iz kulturnog, javnog, vjerskog života Zenice i šireg područja. Nazočni su ujedno mogli pogledati izložbu koju su pripremile Klanjateljice Krvi Kristove u povodu 120. obljetnice dolaska njihove družbe u Zenicu.