Ekstremno visoke dnevne temperature negativno utječu na dolazak redovnih kupaca na zeničku zelenu pijacu. Trgovci kažu da se roba brzo oštećuje usljed visokih temperatura, a da je kupovna moć građana sve slabija.
Slaba kupovna moć
Nekada su u Zenici pazarni dani bili srijeda i subota. Sada Zeničani sve više redovnu opskrbu voća i povrća obavljaju u zelenarama i šoping centrima, dok su penzioneri najčešći kupci. Prema riječima trgovkinje Lale Burdalić dodatne probleme im zadaju i visoke temperature koje im nikako ne pogoduju jer, kako kaže, trgovci svoje mjesečne obaveze moraju izmiriti, bez obzira na prihode koje ostvaruju. “Mi od ove prodaje živimo, a niko nas ne pita kako radimo. Za nas bi, trenutno, bilo najbolje da pijaca radi navečer pa bi tako i građani više dolazili. Velike su vrućine, a građani se paze. Zeničani koji imaju svoje bašte sada koriste svoje domaće proizvode poput paprika i mladog krompira dok mi paprike i paradajz moramo prodavati po dosta jeftinijoj cijeni”, kaže Burdalić. U cilju zaštite proizvoda od oštećenja, svoju robu čuvaju u magacinima, iako, kako kažu, to nije uvijek najbolje riješenje. “Magacin plaćamo 150 KM mjesečno, pa tu ostavljamo robu i zimi i ljeti. Povrće i voće se brzo oštećuju čak i kada je u magacinu pa bacamo više od pola. Niko nam ne može nadomjestiti taj gubitak niti želi”, ističe Burdalić.
Penzioneri najčešći kupci
Među kupcima na zeničkoj pijaci zatekli smo penzionere i osobe srednje životne dobi, dok mladih skoro pa da i nije bilo. Trgovci kažu da im iskustvo pokazuje da se mladi ljudi sve više okreću ka kupovini u velikim trgovačkim radnjama i zelenarama. “Zeničani moraju živjeti i po ovoj vrućini. Iako je ljetni period iznenadim se kada vidim starije osobe da ujutro dođu na pijacu kako bi pazarili svježe voće i povrće”, ističe trgovac Safet Alispahić, koji na zeničkoj pijaci radi više od 40 godina. Kupci u ovim vrelim danima najčešće kupuju voće i povrće koje im pomaže da se rashlade i bolje podnesu vrele dane. “Većinom kupuju voće karakteristično za ljeto kao što su dinja, lubenica, šljive i grožđe. Od povrća najčešće kupuju mahune, krastavac, salatu i mladi krompir”, napominje Alispahić.