Nedavnim rebalansom Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja obezbijeđena su dodatna sredstva za nabavke ortopedskih pomagala. U skladu s tim se, između ostalog, za djecu oboljelu od dijabetesa do 18. godine obezbjeđuju senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, i refundiraju se u punom iznosu od 250 KM mjesečno.
Olakšana svakodnevnica

Sarajlić

Iz Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u ZDK kažu da je na području kantona oko 130 djece i mladih oboljelih od dijabetesa tipa 1, te da im senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi u velikoj mjeri olakšavaju svakodnevnicu. „Senzori donose život sa manje boli i to je slogan naše kampanje za uvođenje senzora. Međutim, još značajnije je to što senzor kontinuirano mjeri šećer u krvi, bez prestanka tokom 24 sata, te daje potpun uvid u kretanje vrijednosti ŠUK-a. Od neprocjenjive je važnosti to što se na vrijeme sprečavaju po život opasne hipoglikemije jer nas na njih upozoravaju alarmi, a i hiperglikemije se na vrijeme saniraju novom dozom inzulina“, kaže Tarik Sarajlić, predsjednik Udruženja.
Senzori za prioritetne kategorije
Kako kaže Sarajlić, nada se da će se u skorijem periodu iznaći dodatna sredstva kako bi se senzori za mjerenje šećera obezbijedili i za sve mlade iznad 18 godina. „Napokon smo u zdravstvenom sistemu pronašli sagovornike spremne da čuju glas razuma, struku i argumente koji neumoljivo dokazuju da je najskuplje liječenje komplikacija koje su se mogle spriječiti kontrolom bolesti. A kontrola se ne može postići bez adekvatnog mjerenja ŠUK-a“, ističe Sarajlić te dodaje da je senzore neophodno obezbijediti za mlade dok su na redovnom školovanju-do 27 godine, te za trudnice i osobe sa neregulisanim dijabetesom tipa 1. „Ako želimo zdravo društvo i zdrave i funkcionalne jedinke, a ne osobe koje su već u srednjoj dobi bolesne, na dijalizi ili amputiranih udova, svi segmenti društva, a naročito struka koja izuzev časnih izuzetaka uporno šuti, bi trebali podržati naše apele i uticati na kreatore i donosioce odluka da senzore već u narednoj godini uvrste na ortopedsku listu i za ove prioritetne kategorije oboljelih od dijabetesa, koji ovim rebalansom nisu obuhvaćeni“, poručio je Sarajlić.