Na području maglajske općine uveliko traje berba maline, sorti miker i vilamet, dok slijedi berba kupine i maline polka koja rađa i do oktobra. Prošlogodišnje procjene su bile da na području općine Maglaj egzistira oko 60 malinara sa oko 100 dunuma malinjaka, ali, evidentno je taj broj se smanjuje i ove godine. Razloga je mnogo, a o tome smo razgovarali sa Salihom Mujanovićem, proizvođačem koji pod jagodičastim voćem ima blizu sedam dunuma.
Manji urod ove godine

Mujanović

Vremenske neprilike, kišovito proljeće sa niskim temperaturama, a kasnije i dugotrajni sušni periodi, uveliko su uticali na prinose maline. Procjenjuje se da su zbog toga prinosi u malinjacima smanjeni barem za jednu trećinu. Rijetki su oni koji mogu očekivati prinose slične prošlogodišnjim, kada se sa jednog dunuma mogla ubrati gotovo tona maline. „Prošla godina je bila izazovna i teška, a sve su prilike da će takva biti i ova. Imamo slučajeva da proizvođači još uvijek nisu naplatili prošlogodišnji urod koji su predali hladnjačama, a cijena je bila drastično manja od očekivane. Najavljivala se cijena otkupa i od 8 KM, a na kraju, objavljena je konačna cijena od 4 KM gotovo pred samu ovogodišnju berbu. Sve to je ponovno uticalo na to da mnogi nisu ni počeli berbu, ostavili su malinjake zakrčene i prepuštene same sebi. Drugi su opet ušli u ovu godinu bez nekog prevelikog entuzijazma. Teška će ovo biti sezona u kojoj će malo koji proizvođač biti zadovoljan. Rekao bih da otkupljivači u BiH prate situaciju u Srbiji, a tamo se priča o cijeni od 3,20 KM. Kod nas cijena uvijek bude nešto niža, ali ima najava da će cijena biti od 3 do 4 KM. Svi mi pratimo situaciju i naravno da očekujemo drugačiji ishod, što bolji za nas. Dio proizvođača već uništava malinjake, pitanje je kakva će biti situacija na kraju sezone. U Ravnoj sam imao pet proizvođača, a sada su ostala samo dvojica. Valjda ćemo uspjeti ipak zadržati nešto proizvodnje“ ispričao nam je Mujanović.
Prošle godine bilo je otkupljivača koji su plaćali bolju cijenu za kilogram maline, što je među proizvođače donijelo dodatnu zabunu, ljudi su pokušavali tražiti sebi bolje rješenje.
-Tako sada imamo istuaciju da je otkupljivač koji je prošle godine plaćao najviše sada objavio najnižu cijenu maline, tako da pravila nema – tvrdi Mujanović. Proizvođači zavise i od berača, koji su prošle godine digli cijenu rada, dok cijena maline nije bila onakva kako su mnogi očekivali. U teškoj situaciji su posebno oni stariji proizvođači, penzioneri, koji moraju plaćati berače.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju