Budžet Općine Usora za 2023. godinu iznosi 4.910.000,00 KM. Kad se samo uzme u obzir da iznos za kapitalne investicije premašuje pola Budžeta, definitivno se može kazati kako je razvojni. Najveći pojedinačni iznosi upravo i jesu planirani za kapitalne projekte. O kapitalnim ulaganjima, poslovnim zonama, zaposlenosti, ali i problemima s kojima se suočavaju u ovoj općini, razgovarali smo sa Zvonimirom Anđelićem, načelnikom Općine Usora.
NR: Šta izdvajate kao posebno značajne stavke u Budžetu, a u interesu potreba i zahtjeva građana?
ANĐELIĆ: Posebno značajne stavke u Proračunu od izravnog interesa za građane su planirana sredstva za poticaje poljoprivredi, za poticaje gospodarstvu, programi podrške porodiljama, obitelji s troje i više djece, kupovina udžbenika za osnovnoškolce i podrška mladim obiteljima za prvo rješavanje stambenog pitanja.
Kapitalni projekti
NR: Šta je planirano da se uradi u ovoj godini, kad su u pitanju kapitalna ulaganja i infrastrukturni projekti? Koji projekti su realizovani do sada, te koji su u fazi realizacije?
ANĐELIĆ: Kada su u pitanju kapitalni projekti, Općina Usora ima nekoliko kapitalnih projekata koje smo prinuđeni raditi po više godina. Iz vlastitog iznosa Proračuna ne možemo financirati kapitalne projekte. Za kapitalne projekte očekujemo podršku viših razina, te od iste ovisi i brzina realizacije. U tijeku su izgradnja zgrade vrtića i izgradnja športske dvorane. Urađene su i mnogobrojne rekonstrukcije i asfaltiranje brojnih prometnica. Ove godine nastavili smo raditi na dvorani. U tijeku su radovi u vrijednosti 250.000,00 KM, do kraja svih radova potrebito je još po procjeni 400.000,00 KM. Cilj je pokušati završiti dvoranu ove godine. Uz dvoranu nastavljamo s radovima na vrtiću, a želja je u ovoj godini završiti grube građevinske radove. Naravno, nastavljamo dalje i s rekonstrukcijama i asfaltiranju prometnica.


NR: Jeste li zadovoljni stepenom zaposlenosti i u kojim oblastima ima najviše zaposlenih?
ANĐELIĆ: S obzirom na značajan porast uposlenih mogli bi isticati zadovoljstvo. Mišljenja sam kako uvijek može bolje, te nam je želja kao upravi učiniti sve da u narednom periodu dođe do povećanja broja uposlenih, a akcenat je na upošljavanju žena. Najviše uposlenih je u proizvodnji a onda, kada se oni izdvoje, prevladava sektor metaloprerade.


NR: Možete li nam reći nešto više o poslovnim zonama, njihovim kapacitetima, radnoj snazi, domaćim, ali i stranim investitorima, kojih je sve više na području općine Usora?
ANĐELIĆ: U Općini Usora imamo dvije poslovne zone koje egzistiraju od čega je u Žabljaku gotovo sto posto popunjena ili su zadnje hale u završnoj izgradnji. Srednja Omanjska je u razvoju, posluje već sedam poduzeća i u njoj. Kad se gleda omjer domaćih i stranih poduzetnika u zonama on je gotovo podjednak. Tako imamo više investitora iz Italije, imamo investitora iz Austrije i Hrvatske. Kako je došlo u zadnjih pet godina do povećanja broja radnika, točnije sa 760 uposlenih na 2.100 po zadnjim podacima, sve veći je problem poslodavcima uposliti nove radnike. Općina Usora je na Općinskom vijeću usvojila i sve potrebite Odluke o novoj zoni Ularice. Urađen je i projekt, te ubrzo krećemo i s prvim rekonstrukcijama prometnica u novoj zoni. Ovo će zasigurno dovesti i nove investitore ali problem radne snage će sve više rasti.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju