Župa svetog Josipa, jedna od pet katoličkih župa u Zenici, obuhvaća veliki dio grada ali i šest prigradskih naselja. Današnja crkva u naselju Mokušnice sagrađena je 1939. godine na zidinama stare crkve iz 1870. godine. Nedavno je unutar župne crkve, iza oltara, završen mozaik koji predstavlja sliku Isusa na križu, a pod križem stoje Marija i apostol Ivan. Mozaik je djelo akademske slikarice Blaženke Salavarda koja u našem podneblju likovne umjetnosti, odnosno sakralnog slikarstva, često ugodno iznenađuje djelima istinske vrijednosti.
Duhovna poruka
– Dok gledamo mozaik otkrivamo njene doživljaje koje autorica tako zorno i živo prikazuje kroz boje, osobito crvenu i plavu, ističući neke likove prepoznatljivijim, a u istom tom trenutku da duhovna poruka bude čitljiva ljudima. -kaže župnik don Davor Topić i dodaje da se također na mozaiku čita duboka kršćanska poruka.
– Moramo postati svjesni činjenice da je križ usađen upravo usred našeg svijeta, usred ludog i obijesnog ljudskog roda, usred grijeha i pokvarenosti, usred nesretnika i patnika, usred tjeskobnih i slomljenih. Križ je poput osovine svijeta, poput središta vrtnje. Vjernik u Kristovu križu prepoznaje Božju snagu i Božju mudrost. On zna da Bog ne živi samo u dalekim mističnim prostorima nego tu, s nama i u nama. U onome koji trpi, zapomaže, traži pomoć – izabranik Božji prepoznaje Raspetog Boga koji poziva i doziva. On zna da Božja prisutnost prožima trenutke tjeskobe, neuspjeha, patnje… Vjernik zna da Bog u Kristu započinje svoje djelo ondje gdje se čini da je sve završeno, da se Božji uspjeh ostvaruje tamo gdje se čini da su sve snage razorene i sve mogućnosti zatvorene. On zna da čitava stvarnost, da bi se uistinu ostvarila, mora proći kroz malenu strašnu točku koja se zove Kristov križ. Gledajući križ i Isusa u ovom mozaiku prepoznajemo Božju ljubav. Bog je trajno raširio svoje ruke i s križa nas zagrlio. Križ nas uči praštanju. Križ nas uči poniznosti da spoznamo sebe kakvi jesmo -kaže don Topić.
Pozadina mozaika
Križ koji je usađen u zemlju okružen je uz tamne i zlatnom bojom. Tu vjernici mogu vidjeti da je Isusov križ donio plod, plod Uskrsnuća – pobjede. Kao da je Salavarda htjela reći tamo gdje kršćani bježe od križa, bježe od svoje biti, od izvora svoje snage. Život katoličke Crkve, njezina plodnost i njezina nada nalaze se uvijek u blizini križa. Križ je tlo iz kojega se Crkva hrani, korijen iz kojega izrasta. Ideja za mozaik je rođena za vrijeme upravljanja župom don Vladimira Pranjića i njegovih saradnika, a kako je istakao don Topić, zahvalni su župljanima i svima koji su pomogli i bili uključeni u ovo dragocjeno djelo.