Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su s predstavnicima udruženja “PRONI” Centar za omladinski razvoj Brčko i “NEŠTO VIŠE” iz Mostara o mogućnostima međusobne saradnje u oblasti omladinske politike i obrazovanja.
Zadržavanje mladih
Kako je saopćila Press služba, Mehmedić je rekla da je nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena stvaranju uslova za poboljšanje položaja i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini, što pokazuje konkretnim mjerama i programima, te da je budžet ovog kantona za 2023. godinu naklonjen i mladima.
“Mladi zaslužuju pažnju i resurse svih nivoa vlasti. Moramo osmisliti više konkretnih mjera i projekata koji će kreirati bolji ambijent i više prilika za mlade”, rekla je premijerka ZDK.
Razgovarano je o mogućnosti saradnje Zeničko-dobojskog kantona i ove dvije omladinske organizacije na izradi Strategije za mlade te strategija u oblasti obrazovanja, kojima će ovaj kanton definisati strateške politike za mlade te stvoriti uslove za privlačenje IPA sredstva za finansiranje omladinskih projekata.
U toku monitoring
Ministrica Subašić je rekla da je resorno ministarstvo trenutno u fazi monitoringa Strategije za mlade, koja je istekla s 2022. godinom, te da je intencija ovog ministarstva da se nova srednjoročna strategija završi do kraja ove godine.
Navela je da ovaj kanton još uvijek nema strategije u oblasti obrazovanja, te da je opredjeljenje ministarstva da se rade dva dokumenta – Strategija razvoja predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, te Strategija razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.