Nedostatak literatura je bio osnovni motiv da se upustim u ovu „avanturu“
● Udžbenik je obogaćen sa svim mogućim informacijama i praktičnim primjerima


Zaposlenik na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja na Univerzitetu u Sarajevu docent doktor Šemso Ormanović, rođeni Zeničanin, jedan je od autora dvije knjige koje čine jednu cjelinu „Sportski menadžment“. Ove knjige su nastale u saradnji s prof. dr. Slobodanom Simovićem s banjalučkog Univerziteta te prof. dr. Munirom Talovićem, prof. dr. Harisom Alićem i prof. dr. Eldinom Jeleškovićem sa sarajevskog Univerziteta.
Hard i soft vještine
Prema riječima doc.dr. Ormanovića, oni su na fakultetu zaposleni unutar katedre Organizacije upravljanja u sportu, a ta katedra se u suštini bavi menadžmentom u sportu.
– Pošto je menadžment relativno mlada naučna disciplina i veoma slabo izučavana na prostorima bivše Jugoslavije, nedostatak stručne literature je bio osnovni motiv da se upustimo u ovu „avanturu“ zajedničkim snagama s kolegom s banjalučkog Univerziteta. Već godinama predajemo na tim predmetima i imamo značajan broj literarnih jedinica koje su većinom bile sa zapada i željeli smo da napravimo nešto, ne samo za naše studente nego i za ljude koji se isključivo bave tom vrstom djelatnosti u sportu. Ovaj udžbenik je obogaćen sa svim mogućim informacijama i praktičnim primjerima za ono što jednom menadžeru u sportu treba kao pomoć u njegovom radu -kazao je Ormanović te dodao da su u početku stvaranja ovog udžbenika uvidjeli da je materijal doista obiman te možda i previše za jednu knjigu.
– Dogovorili smo se da napravimo dvije logične cjeline i na taj način smo kreirali ova dva udžbenika. Prva knjiga se bavi samim pojmom menadžmenta, njegovim razvojnim teorijama i kroz te njih se polako dotičemo modernih teorija menadžmenta i sportskom menadžmenta kao njegovog specifikuma unutar menadžmenta kao opšte naučne grane. Bavi se funkcijama poput: organizacije, planiranja, kontrole, vođenja, i tako dalje. Druga knjiga je logičan slijed onog što je završetak prve. Posebno mi je drago da smo se u tom pravcu kretali, a u drugoj knjizi smo isticali soft vještine što je danas jedna od glavnih kompetencija menadžera. Znamo da postoje hard i soft vještine. Hard vještine su, u suštini, ono znanje koje imamo o određenom predmetu ili oblasti. Soft vještine su ono što ne možemo baš ni naučiti tako lako: vještine komuniciranja, digitalne vještine, odnosi s ljudima, timski rad… a što se danas u svijetu potencira kao ključne vještine. Tu smo dali velik akcent na bitnost o razvoju tih soft vještina i u određenom dijelu udžbenika se nalaze upravo poglavlja poput „Komuniciranja“ ili „Timskog rada“ -ističe Ormanović.
Trenutno stanje sporta
Iskoristili smo priliku za razgovor s doc. dr. Ormanovićem te ga upitali da nam da svoje viđenje stanja sporta u gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.
– Po prirodi sam optimista i neću govoriti ono što se čuje u javnosti da je sport na nikad nižim granama. Zaista, sport nije na onom nivou na kojem bi trebao da bude, posebno kad je riječ o gradu Zenici jer znamo da je Zenica jedan od vodećih gradova u BiH i zaista zaslužuje, kao i građani Zenice, da ima i sport na najvećem mogućem nivou. Ono što Zenica ima za razliku od mnogih drugih gradova jeste zahvalnu sportsku infrastrukturu. Ona uvijek može biti bolja i naravno trebamo težiti ka tome. Uz infrastrukturu imamo i dobre pretpostavke za razvoj vrhunskog sporta, naravno i za razvoj masovnog sporta. Međutim, odnos određenih nivoa vlasti, usudit ću se reći ljudi koji su imali moć odlučivanja bio je takav da nam je sport trenutno sveden na socijalnu kategoriju što ne bi smjelo da bude. Sport ima širu društvenu dimenziju, sport i kultura su od posebnog značaja za jedno društvo. Vidjeli smo da su naši sportisti najbolji ambasadori naše zemlje, kantona i grada, međutim naš odnos prema sportu i našim sportistima nije ni blizu onoliko koliko oni daju našoj zajednici -istakao je Ormanović.