Zeničko Kamberovića polje je, uz obalu rijeke Bosne, 21. marta tradicionalno mjesto okupljanja stanovnika ovog grada ali i gostiju koji dolaze na Čimburijadu kako bi na specifičan način, pravljenjem čimbura, proslavili prvi dan proljeća.
Bogat program manifestacije
Forum građana Zenica godinama ovu tradiciju obogaćuje nizom aktivnosti, a cjelodnevni program zeničke Čimburijade počeo je proljetnim urankom. Ove godine održano je i pravljenje čimbura od 1.000 jaja koje je realizovao Nacionalni restoran Salčinović, te takmičenje u pripremanju zeničkog čimbura. Održana je i regata na rijeci Bosni na ruti Drivuša-Kamberovića polje u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ Zenica. Duž Kamberovića polja bila je i promenada duvačkog orkestra, a upriličen je i program ansambla „Bosnia folk“ i orkestra „Zeničke meraklije“ kao i izložba „Stećci – biseri srednjovjekovne Bosne“.
Svoje zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg organizovanja Čimburijade nije krio Muhsin Ibrahimagić, predsjednik Foruma građana Zenica. „Proljetni uranak je naš tradicionalni običaj koji svako na svoj način obilježava na obali rijeci Bosne. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo ovu našu Čimburijadu podići na viši nivo jer ovo nije samo zenički već je i bosanski brend. S nama su danas i naši gosti, studenti iz Zadra i Ljubljane čiji je fokus posjete na upoznavanju sa zeničkom Čimburijadom na osnovu terenskog istraživanja i ispitivanja“, kaže Ibrahimagić.

Članovi PD “Željezara” Zenica

Prisutnima se obratio i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, a otvorenju Čimburijade prisustvovale su i Amra Mehmedić, premijerka ZDK, i Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. „Ovo je stogodišnja tradicija Zeničana. Opet ću ponoviti kako narod bez običaja i tradicije nije narod. Gradska uprava Zenica spremna je podržati pozitivne zeničke ideje i aktivnosti“, poručio je Kasumović.
Dolaskom regate na Kamberovića polje, kao i svake godine, održano je prvo proljetno kupanje, a Zijad Zahirović zaplivao je rijekom Bosnom.

Jedinstveno druženje

Kemal Bradarić sa prijateljima

Među brojnim posjetiteljima nalazio se i Kemal Bradarić koji je sa prijeteljima i porodicom uživao u čarima Čimburijade. „Dvadesetak godina dolazim na Čimburijadu dok su moj punac i njegovi prijatelji redovni gosti Čimburijade. Moram istaći da, iako sam rođeni Zeničanin, živim u Sloveniji i svake godine, na dan-dva, dođem u Zenicu kako bi prisustvovao Čimburijadi i nastavio našu porodičnu tradiciju. Naš čimbur nema nikakvih dodataka i posebnih začina već samo ulje, jaje i so. Za nas je najbolji čimbur kada ne sadrži luk. Pored toga, tradicionalno bosanski, imamo i roštilj odnosno ćevape, piletinu kako bi bilo za svakog po nešto“, kaže Bradarić.
Članovi Planinarskog društva „Željezara“ Zenica duži niz godina dio su zeničke Čimburijade. „Ovo je naš dan i dugo godina se okupljamo na Kamberovića polju jer dajemo prednost, vrijednost, značaj Čimburijadi. Ponekad imamo goste iz planinarskih društava iz drugih gradova i lijepo se družimo. Naši planinari su nekoliko dana prije Čimburijade brali luk srijemoš, a čimbur sa srijemoš lukom je upotpunosti pravi čimbur. Stoga mislim da je naš čimbur najbolji. Moram istaći da će pored čimbura biti i gulaš i roštilj. Imamo čestite i dobre članove pa nam ništa ne nedostaje“, kaže Zajko Šibonjić, najstariji član PD „Željezara“ Zenica.