PROJEKAT: O KULTURI JE RIJEČ


Član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) Zlatan Školjić je na nedavno završenom XXI Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2022 nastavio niz nagrada. Stručni žiri Festivala, koji je radio u sastavu: Aida Pilav, Predrag Štrbac i Saša Oručević, nakon odgledanih sedam predstava u takmičarskom programu Festivala, dodijelio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca Zlatanu Školjiću za ulogu Saše u predstavi „Kuća“.
Autentičnost u glumačkom izrazu
U obrazloženju žirija stoji da njegovu glumačku igru karakterizira svježina mladalačke igre, autentičnost u glumačkom izrazu i posvećenost u kreiranju lika. Školjić, preciznim odabirom glumačkih sredstava, poziva svakog pojedinačnog gledatelja da suosjeća, da se poistovjeti s likom i da u kontinuitetu osjeti problem lika, kao potpuno svoj.
– Jako sam sretan što sam pred kraj tekuće sezone, koja je za mene bila jako naporna, ipak dobio neku vrstu potvrde, za sav trud i rad koji sam uložio. Posebno me raduje što je to baš za lik Saše u predstavi „Kuća“ s kojim sam se u mnogo čemu povezao -kaže Školjić koji je na Festivalu dobio i nagradu publike za najboljeg glumca.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK