Širom svijeta, 26. januara obilježava se Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen još 1972. godine, kada je u Štokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Na Konferenciji je usvojena i Deklaracija, kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.
Šta podrazumijeva obrazovanje o zaštiti životne sredine?
Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novog sistema vrijednosti čovjeka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanog na redefinisanim moralnim principima. Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahtjeve prirode, a ona će im bogato uzvratiti. Obrazovanje o zaštiti životne sredine propagira svijest, znanje, vrijednosti, stavove i vještine u svakom pojedincu. Uči ga da poštuje okolinu kroz saradnju u rješavanju ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, da razmišlja o predstavljanju i rešavanju ekoloških problema sa kojima se susreće u svom okruženju, ali i da bude svjestan problema koji se javljaju u udaljenim mjestima i da razumije da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na Zemlji.
“Naša riječ” aktivna u ekološkom obrazovanju
Naša novinsko-izdavačka kuća aktivno učestvuje u obrazovanju o zaštiti životne sredine, kako bi okruženje sačuvali za buduće generacije. U okviru ekološkog projekta „Napiši priču-Uradi sliku“, kojeg sprovodimo u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, organizujemo tradicionalni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa područja ZDK. Ovaj projekat svake godine animira veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola sa područja ZDK, koji svoju ekološku svijest mogu kreativno pretočiti kroz likovne i literarne radove. „Opredjeljenje Ministarstva na čijem sam čelu jeste podizanje ekološke svijesti, posebno mladih ljudi. Upravo zbog toga smatram izuzetno važnim ovaj Konkurs, jer kroz svoje likovne i literarne radove, odnosno kroz crteže, priče, pjesme i eseje, učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona mogu iskazati svoju ekološku svijest“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.
Educiranju, odnosno obrazovanju o zaštiti okoliša, svakako doprinosi i naš časopis ZE-DOeko, koji iz štampe izlazi četiri puta godišnje. Kroz različite ekološke teme, promovišemo zdrav život i čistu sredinu, a posebnu pažnju pridajemo mladima i učenicima, koji tokom školske godine realizuju mnogobrojne akcije čišćenja i uređenja škole, odnosno školskog dvorišta. Pišemo i o radu ekoloških sekcija svih škola iz ZDK, sa kojima imamo odličnu saradnju, te informišemo naše čitatelje o važnim ekološkim datumima i problemima, aktivno podižući svijest o potrebi za zaštitom okoliša i da svaki pojedinac može svojim aktivnostima doprinijeti boljem, čišćem i zdravijem životnom okruženju. Upravo pišući o takvim temama, vjerujemo da će ovakvi tekstovi utjecati i na buduće generacije da se odgovornije ponašaju prema prirodi i čuvaju svoju životnu sredinu.