Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva novom naredbom produžio je važenje dosadašnjih epidemioloških mjera, što znači da organizovanih dočeka Nove godine neće biti u ugostiteljskim objektima i hotelima u Federaciji BiH.
O trenutnoj situaciji u kojoj su se našli zenički ugostitelji, razgovarali smo sa Senadom Džanićem, predsjednikom Sekcije ugostitelja Udruženja poslodavaca Zenice.
– Uvijek pratimo šta se dešava oko nas, odluke koje se donesu u zemljama oko nas dođu i do BiH. Tako radi i funkcioniše naš Krizni štab i naš sistem. Očekivali smo da će doći do zabrane proslave Nove godine, nismo iznenađeni. Međutim, države o okruženju su popratile tu mjeru na ekonomski način. Nismo u dobroj situaciji, moramo raditi kako bi opstali. Svaku restriktivnu mjeru države u okruženju poprate, dok nama ostaju iste obaveze uz nove zabrane takao da nismo u dobroj poziciji. Slažemo se da ne treba praviti nove klastere zbog proslave Nove godine, moramo iz ove epidemije izaći što prije i što bezbolnije te sačuvati živote naših građana -kaže Džanić i dodaje da su nakon medicinara radnici u ugostiteljstvu najizloženiji koroni.
– Otpuštanje radnika se već desilo, lično ja sam morao da smanjim broj uposlenika sa 10 na osam. Kroz neformalne razgovore s ostalim ugostiteljima doznao sam da je takva situacija i kod njih. Neki su morali i da zatvore objekte, drugi su u dugovima i morat će isto tako postupiti. Nije dobro. Prave posljedice će se osjetiti tek u narednom periodu. Ugostiteljstvo je uslužna djelatnost, ali kroz ugostiteljstvo djeluje 50 drugih djelatnosti. Privreda je sistem spojenih posuda i to zna svaki ekonomista. Ne možemo reći: ugostiteljstvo je uslužna djelatnost, idemo pomoći proizvodnoj. Kroz ugostiteljstvo i druge djelatnosti ostvaruju svoj profit. Mi prodajemo to što oni proizvode, svi smo povezani -rekao je Džanić i na kraju zaključio da bi pomogla ugostitelju država mora smanjiti obaveze, participirati jednim dijelom u njima.