Historijsko-književna monografija „Zenička atletska čarolija“ o usponu zeničke atletike u periodu od 1945. do 2020. godine, autora književnika i publiciste Senada Durana, do sada je prva i jedina knjiga koja je objavljena o zeničkoj atletici. Uz bogatu fotodokumentaciju, autor je u ovu monografiju unio svoj književni talent i obogatio je lijepim i duhovitim pričama o atletičarima i atletskim radnicima koji su u različitim periodima bili učesnici i nosioci razvoja atletike u Zenici. Promocija ove monografije je održana u zeničkom Muzeju, a uz autora su još govorili promotori Midhat Kasap i Ibrahim Meškić, moderatorica je bila Sedžida Beganović.
Djelo koje svjedoči o 75 godina zeničke atletike
Teško je na jednom mjestu sabrati sve ono što se dešavalo u 75 vrlo plodnih i uspješnih godina zeničke atletike. Nemoguće je pobrojati sve neumorne atletske entuzijaste: trenere i njihove saradnike, sportiste i njihove uspjehe, kao i sva priznanja koja su oni u navedenom periodu dobili. Senad Duran uspio je da objedini i u ovoj knjizi podastre pred čitaoce glavninu onog što je vrijedno spomena. Kao i u svakom, tako i u ovom poslu, realnost je da se dese propusti ili nenamjerni previdi, ali je uočljivo da iza onog što ova knjiga nudi stoji dugotrajan rad, mnoštvo prelistanih novina i fotografija, brojni razgovori s akterima. Senadu Duranu hvala za veliki trud, za djelo koje svjedoči o 75 godina zeničke atletike. Ova knjiga, u to nema sumnje, bit će dobra osnova za sve one koji će u narednim godinama pred nama pisati o zeničkoj atletici -kaže, između ostalog, u svojoj recenziji Kasap.
Atletika-zenički sportski biser
– Sve je počelo od Ibrahima Meškića koji me je pitao da li sam u stanju da napišem jednu takvu monografiju povodom 75 godina Atletskog kluba „Zenica“, odnosno „Čelik“ kako se ranije zvao. Bio je to ogroman posao ali uspjeli smo ga završiti za, otprilike, godinu dana s tim što ja nisam bio atletičar, u mladosti sam se bavio gimnastikom, pa sam morao pod stare dane da upoznajem te zeničke atletske velikane. Za ovo vrijeme su se smjenjivale generacije i svaka, nažalost, nije imala odgovarajuće uslove -rekao je Duran u izjavi za „Našu riječ“ a potom dodao da ga, kao pisca, najviše rastužuje što je dosta građe uništeno.
– Ne vodi se dobra evidencija o sportskoj historiji a to je jedna posebna oblast. Shvatio sam da ako Zenica ima neki sportski biser onda je to sigurno atletika, kraljica sportova -kaže Duran .
Monografija na potpun i sveobuhvatan način daje presjek stanja o zeničkoj atletici i njenoj ulozi u razvoju bh. atletike od najranijih dana (1945. godina) pa do kraja druge dekade trećeg milenijuma. U pomenutom razdoblju poseban naglasak je dat na održavanje Prve osnivačke skupštine Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (1948.) koja je predstavljala onaj bitan nukleus u daljnjem toku razvoja atletskog sporta u ovoj republici. Zenička atletska čarolija obrađena je na 117. strana teksta. Strukturu monografije čine poglavlja o historijskom i civilizacijskom značenju kraljice sportova, kao i višestoljetnoj snazi bh. atletike.