O KULTURI JE RIJEČ


Nedžma Čizmo, dramaturginja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, rođena je 1996. godine u Sarajevu, a odrasla je u Varešu gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Odmah nakon srednje škole upisala je Odsjek za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je diplomirala 2020. godine.
Rad na predstavama
Premijerno joj je izvedena i prva drama 2018. godine, u Sarajevskom ratnom teatru u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. U pitanju je tekst „Majka ili Sve lutke idu u raj“, a isti je kasnije preveden na poljski jezik i objavljen u jednoj zbirci savremenih bosanskohercegovačkih tekstova u Poljskoj. U razgovoru za Našu riječ, Čizmo je opisala kako izgleda posao dramaturga.
– Ako sam uključena u proces predstave koja se radi u pozorištu onda je moj zadatak adaptiranje teksta u odnosu na rediteljski koncept, ansambl ili produkcijske uslove. Moj najdraži dio posla je rad s glumcima. Zajedno s njima analiziram tekst, odnose među likovima i pomažem im u izgradnji njihovog lika. Moj posao je i da vodim računa o predstavi kao cjelini, o ritmu i dinamici, redoslijedu scena i naravno o tome da li su priča i ideja predstave jasne publici. Kažu da je dramaturg prvi gledalac predstave, što bi značilo i prvi kritičar. Pored rada na predstavi, moj posao je i uređivanje programskih knjižica i drugih teatroloških materijala, a uključena sam i u kreiranje repertoara pozorišta. Tu su i organizacija Festivala bh. drame, promocije knjiga, vođenje razgovora o predstavama, saradnja s kolegama iz marketinga na promociji predstava i slično -kaže Čizmo koja je u posljednjih par godina kao dramaturginja bila uključena u rad pet predstava u BNP-u.
– Prva predstava na kojoj sam radila u BNP-u bila je „Siročad“ u režiji Ivana Plazibata i pamtit ću je po ogromnoj tremi koju sam imala prije početka tog procesa i koja je isto tako nestala već na prvoj čitaćoj probi kad sam shvatila s kako divnim ljudima ću raditi. Taj proces zaista jeste bio prelijep, ali i intenzivan, a rezultirao je predstavom kojom smo svi bili jako zadovoljni i koja je jedna od omiljenih predstava publike s našeg repertoara -istakla je Čizmo.


– Ja sam pozorište posjetila svega tri puta u životu prije nego sam odabrala studij jer nisam imala pozorište u gradu gdje sam odrasla, ali sam mnogo čitala knjige i jasno mi je bilo da posjedujem spisateljski dar. Za pojam „dramaturg“ sam prvi put čula pred kraj srednje škole i od trenutka kad sam pročitala opis tog zanimanja, više nijedno drugo nije bilo opcija za mene. I danas se tako osjećam -kaže Čizmo.


Rad s djecom i mladima
U toku umjetničke sezone 2021-2022. u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a premijerno je izvedena predstava „Oslobodite umjetnike“ prema autorskom tekstu Nedžme Čizmo.
– „Oslobodite umjetnike“ mi je jedno od najdražih iskustava u životu. Radi se o predstavi koju je režirao Nick Teunissen, a igraju polaznici starije grupe DOL scene BNP-a. Svi skupa smo krenuli u to istraživanje ne znajući gdje će nas odvesti, a dovelo nas je do zaključka da se ta djeca nigdje ne osjećaju tako dobro i sigurno kao u toj grupi u pozorištu i na tom zaključku sam bazirala cijeli tekst koji je satiričnog karaktera. Pokušali smo napraviti refleksiju slike društva kroz tu priču o grupi mladih koji se bore za svoje pozorište i mislim da smo uspjeli jer i odrasli i oni mlađi podjednako uživaju u toj predstavi. Ja sam više nego zadovoljna rezultatom, a djeca je i dalje igraju s istim žarom, nedavno su učestvovali na Juventafestu u Sarajevu i mogu vam reći da su to odradili kao pravi profesionalci -kaže Čizmo a potom nam otkriva svoje planove.
– Pa mislim da mi je vrijeme za premijeru nekog novog originalnog teksta, tako da planiram završiti neke započete drame. Voljela bih nastaviti i raditi s djecom i mladima, jer imam već par takvih realiziranih projekata iza sebe i svaki put mi je bilo veliko zadovoljstvo. Fokus mi je svakako rad u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje je počela nova sezona i iskreno se radujem da vidim kakve će nam nove izazove donijeti -kaže Čizmo na kraju razgovora.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK