Slovaricu Bosančice namijenjenu djeci uzrasta od 1. do 5. razreda osnovne škole pod nazivom „Pismena iz prošlosti“ autorice Lejle Agić objavio je Muzej grada Zenice. Kako ističu iz zeničkog muzeja, cilj je kroz bojenje i vježbanje učiti staro, izvorno bosansko pismo iz srednjeg vijeka kojim su pisali bosanski kraljevi, vojvode i vitezovi.
Brojne radionice
– Zadnjih 10 godina u Muzeju radimo na osmišljavanju i vođenju radionica vezanih za Bosančicu – njeno pojavljivanje na novcu (Srebrenjak Kralja Tomaševića), natpisi na stećcima (kao na Ploči sudije Gradiše), dokumenti pisani Bosančicom…. U tim godinama smo skupili mnogo iskustva i shvatili da djeca uvijek zainteresovano i pozitivno reaguju na te radionice, kao i prosvjetni radnici. Ideja da se to pretvori u slovaricu/pojmovnik srednjovjekovnih pojmova je spontano nastala kroz lockdown s početka pandemije. Budući da je i Muzej bio zatvoren, jedini način komuniciranja s publikom je bio putem naših web portala, najviše putem Facebook stranice. U tom periodu sam počela svaki dan da izrađujem jedan radni list bojanke za slova Bosančice. Po ponovnom otvaranju Muzeja nastavili smo naravno s radionicama ali i odlučili da sve to što imamo urađeno sortiramo, saberemo, doradimo i pretvorimo u slovaricu Bosančice. Izašla je iz štampe dan pred Dan državnosti BiH i na radionicama, povodom tog dana je i podijeljena mnogim đacima -kaže u izjavi za Našu riječ autorica Lejla Agić i dodaje da je tiraž slovarice 300 primjeraka.
Cijena slovarice 10 KM
– Slovarica je dostupna za kupnju u Muzeju po cijeni od 10 KM. Ali, pošto tiraž, naročito s obzirom na vrstu publikacije, nije veliki, ko želi imati primjerak mora da požuri s kupovinom. Muzeju a naročito ne meni nije bila, niti jeste, primarna svrha prodaja, već podizanje svijesti i davanje značaja naslijeđu, pa je stoga već skoro dvije trećine štampane slovarice podijeljeno -istakla je Agić na kraju razgovora.