Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u Zenici organizovalo je izložbu radova profesora Miroslave Šetke pod nazivom „Putevi i stranputice“ a u povodu 120. obljetnice osnutka ovoga Društva. Predstavljajući vlastitu izložbu profesor Šetka istakao je kako su radovi nastajali od 2020. do 2022. te kako je jedan o motiva organiziranja ovoga događaja i želja da se u Zenici ponudi prostor koji je pogodan za galeriju budući da je do prije rata jedna takva postojala upravo u toj zgradi.
Glave i lica
Povodom nagrade u Tuzli na „Bijenalu minijature“ profesor Šetka je trebao imati samostalnu izložbu u Bosanskom-kulturnom centru ali je zbog nekih okolnosti ta izložba otkazana. U razgovoru s predsjednikom zeničke podružnice Napretka, Vlatkom Rosićem je došao do ideje da se to prvo odigra u Zenici.


Miroslav Šetka je diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1978. godine a od 1980. godine pa do odlaska u penziju, radio je kao profesor likovne umjetnosti u srednjim školama u Zenici. Istaknuti je likovni umjetnik, svrstava se u konceptualne umjetnike, koristeći ideju i koncept kao središte djela služeći se raznim materijalima i tehnikama. Od 1986. godine je pridruženi član Društva likovnih umjetnika Zenica (DLAUZ) te aktivno sudjeluje na kolektivnim izložbama, a 1999. godine organizira prvu samostalnu izložbu u Zenici. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1990. godine. U okviru DLAUZ-a tri puta preuzima ulogu predsjednika Društva te je zaslužan za dizajn kataloga i organizaciju izložbe „Aprilski salon“ koja se tradicionalno održava 12. aprila, povodom Dana oslobođenja Zenice. NIPD Naša riječ ima dugogodišnju saradnju s Šetkom kroz njegovo učešće u radu žirija za Konkurs „Napiši priču-uradi sliku“.


– Postavljen je jedan dio slika iz opusa, koliko prostor trenutno dopušta. Glave i lica, kako su to opisali zagrebački kritičari, radim od vremena korone koja je sigurno uticala na to da su te glave okružene crnim, da su deformirane, ekspresive s različitim izrazima, stanjima duha. Svakako simboliziraju ljudski rod, čovječanstvo, nije portret u pitanju nego su to glave koje nastaju iz apstraktnog načina nanošenja linija i boja špahtlom, kistom, valjkom, ovisno o mojim raspoloženjima -kazao je Šetka te dodao da je naslov izložbe „Putevi i stranputice“ odabran vjerojatno nesvjesno.
Vizualno-glazbeni performans
– Nekad davno sam, kao student, bio oduševljen slikom Paula Kleea, jednog od pionira moderne svjetske umjetnosti. Ta slika nosi naziv: Glavni put i sporedni putevi. Ni sam ne znam zašto mi se nametnuo naziv moje izložbe, vjerojatno zbog tog što smo svi mi u stvari uvijek na nekim odlukama, nekim putevima. Jesu li odluke ispravne ili nisu, jeli taj put prav, kriv, izlomljen, isprekidan? Pokušavao sam te puteve i stranputice na likovni način prezentirati javnosti -istakao je Šetka.
Izložbu je otvorio Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a brojni posjetitelji su osim razgledavanja radova imali priliku uživati u vizualno-glazbenom performansu koji je dodatno obogatio ovo kulturno događanje.