Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) počele su probe za novu predstavu „Sakati Bili sa Inišmana“ prema tekstu Martina McDonagha, a u režiji Predraga Štrbca. Premijerna izvedba predstave se očekuje u drugoj polovici mjeseca decembra, ako higijensko-epidemiološke mjere budu povoljne za izvedbu pozorišne premijere.
– Poslije 12 godina, na moju veliku radost i zadovoljstvo, dolazim da radim s ekipom divnih glumaca. Najveći dio njih znam ali u međuvremenu su došle i nove mlade snage, tako da me raduje i upoznavanje ne samo glumaca nego i novih ljudi u teatru koji zajedno s nama umjetnicima stvaraju pozorište -kaže beogradski reditelj Štrbac koji je ranije režirao tri predstave u BNP-u, posljednju „Bubamara“ Vasilija Sigarjeva 2008. godine.
– Autor teksta predstave na kojoj radimo je poznati britanski pisac čija su djela izvođena na Broadwayu i Kraljevskom teatru u Londonu. Uglavnom se bavi tim irsko-britanskim temama. „Sakati Bili“ je veselo-tragična, komično-ozbiljna, oporo-urnebesna priča o fenomenu bijega: od samoga sebe, od sopstvenog života, od ograničavajućih okolnosti i situacije u kojoj se čovjek nalazi; bijega od sivila i neuspjeha, rutine, beznadežnosti, besciljnosti i ispraznosti. I, paradoksalno, upravo otkrivanje vrijednosti vlastitog života i življenja njega umjesto bježanja od istog. Veselo, drsko, emotivno, ljudski kako McDonagha zna da napiše -rekao je Štrbac te dodao da je priprema predstave u vrijeme pandemije koronavirusa poput ruskog ruleta.
U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Tamara Miličević-Stilić. Scenografija predstave je povjerena Vedranu Hrustanoviću, a kostimografija Eni Begičević-Čeliković. Za muziku predstave je zadužen Igor Kasapović, a jezičku adaptaciju potpisuje Merima Handanović.