Asocijacija studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u okviru kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost”, otvorila je izložbu te održala performans pod nazivom “KnjiŽenstvo BiH”.
Predsjednica Asocijacije studenata FFUNZE-a Elma Mujić, studentica četvrte godine Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost, sudjelovala je u pripremi izložbe.
„U projektu su učestvovale četiri studentice s različitih odsjeka. Nekako smo udružile snagu, ideju i kreativnost jer smo željele da upravo mi, kao studentice književnosti i buduće profesorice, budemo te koje će široj javnosti prezentovati sve te žene, bh. književnice, koje su učestvovale u stvaranju kako književnosti tako i kulture našeg društva u kojem djelujemo. Stoga mislim da je važno da upravo mi budemo taj glas“, kaže Mujić te dodaje da se nada da će ova izložba podstaći buduće generacije da javnost upoznaju sa književnicama i ženama koje su kreirale našu kulturu te da će biti podsticaj mladim djevojkama da se odvaže da prave pobune i revolucije jer su, kako kaže, žene i djevojčice te koje trebaju mijenjati svijet.
Prema riječima Adise Gazetić, vanredne profesorice književnosti na Fakultetu, ženski glasovi i žensko pismo potpuno su zapostavljene na bh. i balkanskim prostorima na kojima dominira muški diskurs, te se promovira muška književnost.
„Ovo je jedna od izložbi na kojoj se vidi koliko su one potpuno nepoznate bh. javnosti. Čak su nepoznate i u školskim programima, dakle nema ih ni u lektirama. Ne čitaju se, dakle, ni kao obavezne lektire, a pojedini studenti će po prvi puta čuti za neke od ovih autorica koje su gotovo nevidljive u bh. kulturnoj historiji i naslijeđu“, kaže Gazetić, ističući da su ove bh. književnice, za svoje vrijeme i za uvjete u kojima su živjele i u kojima su se borile za svoja prava, prije svega pravo na obrazovanje, bile prave revolucionarke i reformatorice stvarnosti u kojoj su živjele.