Rođeni Brčak, u Zenicu dolazi tokom ratne, 1994. godine i ovaj grad Hasanu Zahiroviću postaje novi dom. Svestran, nadaren i željan znanja stiče zvanje pedagoga, glumca, teatrologa i prevodioca. Zeničku adresu je 2006. zamjenio novom, i otputovao u Prag. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu stekao je zvanje pedagoga, a na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru zvanje diplomiranog glumca. Stupio je profesionalno na scenu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 2000. godine i od tada pa do danas igrao je u nekoliko država na raznim jezicima.
Odlazak u Češku Republiku
Kako ističe na početku razgovora za Našu riječ, sarađivao je „glumački“ s Češkom ambasadom u Sarajevu i vrlo brzo su shvatili da ga zanima njihova kultura, posebno književnost i teatar te su mu ponudili besplatni kurs jezika u Češkoj u 2006. godine.
– Aplicirao sam za magistarski program i već sam krajem septembra iste godine živio u Brnu. Zvuči jednostavno i bajkovito, mada nisam cijelo ljeto spavao. Završiti sve započeto u BiH, čak diplomirati i na glumi, a onda započeti ispočetka negdje drugdje, nije jednostavno. Nasreću je sve prošlo bez većih zavrzlama. Žao mi je što sam napustio posljednji projekat u BNP u Zenici, počeli smo raditi novu predstavu s Lajlom Kaikčijom „Kralju ipak ne sviđa se gluma“, nasreću oprostila mi je „napuštanje“ i poželjela sreću s novim početkom -kaže Zahirović.
Trenutno je zaposlen na Šleskom univerzitetu i predaje s kolegama dramaturgiju, glumu i režiju. Također, predaje i u srednjoj školi, dan-dva sedmično, što ga kako kaže, ispunjava.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju