Bosansko narodno pozorište Zenica, kao jedna od najvećih i značajnijih umjetničkih organizacija u Bosni i Hercegovini, zvanično je osnovano početkom 1950. godine, pod tadašnjim nazivom Oblasno narodno pozorište Zenica. Prva pozorišna predstava koju je produciralo novoosnovano bh. narodno pozorište bila je „Duboko je korijenje“, američkih autora Jamesa Gowa i Arnauda D’Usseaua i u režiji Evgenija Simonova, čija je svečana premijerna izvedba bila upriličena 25. februara 1950. godine. Taj datum je odlukom nadležnih organa i menadžmenta ozvaničen kao rođendan pozorišta – Dan BNP-a.
Producirano 760 predstava
Od svog osnivanja, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je producirano 760. predstava u samostalnoj produkciji ili u okviru koprodukcijskih projekata, čime su ostvareni značajni oblici nacionalne, regionalne i međunarodne umjetničke saradnje što je oduvijek bila osnovica rada ove ustanove.
– Dan BNP-a proteklih godina smo obilježavali na razne načine – ili nekom premijernom izvedbom, ili izdavanjem neke publikacije i sl. Ove godine smo se odlučili da organizujemo svojevrsnu teatarsku manifestaciju koju smo nazvali „Dani BNP-a“. Riječ je, dakle, o više dana u kojima ćemo našoj publici ponuditi bogat sadržaj, uglavnom pozorišnih predstava. Prije svega, odigrat ćemo predstave s našeg repertoara, a to su: „Sve to je iz kuće“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, „Medeja“ i predstava za djecu „Ptica od pijeska“ -kaže Elvir Škiljo, voditelj Službe marketinga i prodaje zeničkog Pozorišta i dodaje da će na ovoj manifestaciji učešće će uzeti i Pozorište mladih Sarajevo s mjuziklom „Tick… Tick… Boom!!!“, kao i Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom „Staklena menažerija“.
Tri drame
– Osim toga, zeničkoj pozorišnoj publici ćemo predstaviti knjigu „Tri drame“ čiji je izdavač Bosansko narodno pozorište Zenica, a u saradnji s Goethe Institutom Bosne i Hercegovine i Akademijom scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu bit će realizovano javno čitanje dramskih tekstova pod nazivom New Stage Southeast. U osam dana, koliko će trajati obilježavanje „Dana BNP-a“, našoj publici ćemo ponuditi raznovrstan i bogat sadržaj i tako još jednom ukazati na značaj ove teatarske kuće, ne samo u gradu Zenici, nego i širem okruženju -istakao je Škiljo na kraju.